x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O singură doză a vaccinului AstraZeneca reduce transmiterea coronavirusului cu 67%

O singură doză a vaccinului AstraZeneca reduce transmiterea coronavirusului cu 67%

03 Feb 2021   •   16:43
O singură doză a vaccinului AstraZeneca reduce transmiterea coronavirusului cu 67%
Sursa foto: Hepta

O singură doză a vaccinului AstraZeneca oferă protecție împotriva COVID-19 cel puțin trei luni și reduce transmiterea coronaviruslui cu 67%, potrivit cercetătorilor de la Oxford, scrie The Guardian.

Analiza unor noi date din trei studii diferite a arătat că prima doză administrată a oferit în medie o protecție de 76% împotriva infecțiilor simptomatice între trei săptămâni și 90 de zile și a redus transmiterea bolii cu 67%.

Descoperirile sunt preliminare și sunt încă analizate de revista medicală The Lancet.

Inițial, se credea că sunt necesare două doze ale vaccinului la diferență de trei sau patru săptămâni între administrări, însă Universitatea Oxford a anunțat că eficacitatea vaccinului său crește în cazul în care a doua doză este administrată după trei luni. 

Totuși, și aceste date sunt preliminare și urmează să fie evaluate.

Rezultatele studiului, obţinute în urma testelor clinice efectuate în Marea Britanie, Brazilia şi Africa de Sud, indică o anumită protecţie după prima doză şi sporirea răspunsului imun în cazul unui interval mai lung până la a doua doză în cazul voluntarilor cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani.

Cercetările preliminare arată că eficiența vaccinului crește de la 55%, dacă este administrată a doua doză la un interval de maximum șase săptămâni, până la 82,4%, dacă a doua doză este administrată trei luni mai târziu.

 

×
Subiecte în articol: AstraZeneca vaccin anti-covid