x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O tânără a fost arsă de vie pentru că a raportat hărțuirea sexuală la care a fost supusă

O tânără a fost arsă de vie pentru că a raportat hărțuirea sexuală la care a fost supusă

18 Apr 2019   •   09:46
O tânără a fost arsă de vie pentru că a raportat hărțuirea sexuală la care a fost supusă

Nusrat Jahan Rafi a fost stropită cu kerosen și arsă de vie la școala unde învăța, în Bangladesh. Cu două săptămâni mai devreme, aceasta a depus o plângere de hărțuire sexuală împotriva directorului școlii, transmite BBC.

Întâmplarea a adus în atenție vulnerabilitatea victimelor hărțuirii sexuale în această țară conservatoare.

Nusrat, în vârstă de 19 ani, trăia în Feni, un oraș mic aflat la 160 de kilometri de Dhaka. Tânăra studia la o școală islamică. Pe 27 martie, directorul școlii a chemat-o în biroul lui unde a început să o atingă în mod inadecvat. Înainte ca avansurile să continue, Nusrat a fugit.

Multe fete din Bangladesh aleg să păstreze secret experiențele de hărțuire sau abuz sexual din frică sau rușine. Nusrat Jahan nu doar că a vorbit de experiența ei, ci a mers la poliție cu ajutorul familiei ei în ziua în care abuzul s-a întâmplat, unde a depus o plângere.

În mod normal, tinerei ar fi trebuit să îi fie asigurat un mediu sigur pentru a trece peste experiența traumatică. În schimb, aceasta a fost filmată de polițistul căruia îi poveste întâmplarea.

În videoclip se poate observa că Nusrat era speriată și încerca să-și ascundă fața cu mâinile. De asemenea, este auzit polițistul când numește experiența tinerei ca nefiind „mare lucru” și când îi spune să-și ia mâinile de pe față. Videoclipul a fost distribuit ulterior către presa locală.

Nusrat Jahan Rafi era dintr-un oraș mic, venea dintr-o familie conservatoare și mergea la o școală religioasă. Pentru o fată aflată în poziția ei, raportarea hărțuirii sexuale vine cu multe consecințe. Victimele se confruntă deseori cu prejudecăți din partea comunității, hărțuire, atacuri violente. Nusrat le-a experimentat pe toate.

Pe 27 martie, după ce a mers la poliție, directorul școlii a fost arestat. Lucrurile s-au înrăutățit atunci pentru Nusrat. Un grup de persoane s-au adunat pe stradă pentru a cere eliberarea directorului. Protestul a fost organizat de doi studenți. Oamenii au început să dea vina pe Nusrat.

Pe 6 aprilie, la 11 zile după agresiunea sexuală, Nusrat a mers la școală pentru a-și da examenele finale.

„Am încercat să îmi duc sora la școală și să intru în curte, dar am fost oprit la intrare”, a spus fratele tinerei, Mahmudul Hasan Noman. „Dacă nu m-aș fi oprit, nu i s-ar fi întâmplat asta surorii mele.”, a mai adăugat acesta.

Potrivit unei declarații date de Nusrat, mai multe studente au luat-o și au dus-o pe acoperișul școlii. Când Nusrat a ajuns pe acoperiș, patru sau cinci persoane au înconjurat-o și au presat-o să retragă plângerea împotriva directorului. Când a refuzat, i s-a dat foc.

Șeful Biroului de Investigații, Banaj Kumar Majumder, a afirmat că agresorii și-au dorit să facă întâmplarea să pară o sinucidere. Planul lor a eșuat când Nusar a fost salvată după ce aceștia au părăsit acoperișul. Aceasta a reușit să dea o declarație înainte să moară.

Când a fost dusă la spital, Nusrat avea arsuri pe 80% din corp și nu a mai putut fi salvată.

×
Subiecte în articol: hartuire sexuala bangladesh