x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Obama către naţiune: "Lumea s-a schimbat, iar pentru mulţi schimbarea a fost dureroasă"

Obama către naţiune: "Lumea s-a schimbat, iar pentru mulţi schimbarea a fost dureroasă"

26 Ian 2011   •   09:24
Obama către naţiune: "Lumea s-a schimbat, iar pentru mulţi schimbarea a fost dureroasă"
Sursa foto: /Reuters

148273-.jpgVIDEO - Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a susţinut, aseară, în faţa Congresului, cel de-al doilea discurs despre starea naţiunii. Investiţiile în dezvoltarea cerecetării şi promovarea educaţiei au fost principalele puncte ale cuvântării.

După ce şi-a făcut o intrare de vedetă, în aplauzele publicului, Barack Obama şi-a început discursul cu un apel la unitate, în special pe scena politică, pentru redresarea economiei.

"Ce contează acum este să creăm noi locuri de muncă în ţara noastră şi să nu le lăsăm să fie mutate în alte părţi", le-a spus Obama americanilor.

Liderul de la Casa Albă a vorbit şi despre importanţa educaţiei pentru crearea unui viitor mai bun.

"În urmă cu doi ani, spuneam că trebuie să atingem nivelul de activitate în cercetare şi dezvoltare, pe care îl aveam în timpul cursei spaţiale. Peste câteva săptămâni, voi trimite Congresului un buget care va ajuta să realizăm acest lucru", a anunţat Obama.



Preşedintele a afirmat că principalele domenii de investiţie vor fi energia ecologică, cercetările biomedicale şi tehnologia informaţiei.

Pe plan extern, Obama a lăudat prestaţia trupelor americane din Irak. El a afirmat că situaţia din Golf se îmbunătăţeşte, nivelul violenţelor a scăzut iar ţara se îndreaptă spre normalitate.

"America şi-a ţinut promisiunea, războiul din Irak se apropie de sfârşit", a susţinut preşedintele american. Obama a mai precizat că va face eforturi pentru a retrage şi trupele din Afganistan cât mai curând.

Iată principalele declaraţii ale lui Barack Obama, selectate de AFP:
  
Apel la unitate:

- "Americanii au hotărât ca responsabilitatea guvernării să fie împărţită între partide"
- "Noi legi vor fi adoptate doar cu susţinerea democraţilor şi republicanilor. Vom avansa împreună sau deloc"
- "Miza actuală (...) este de a afla dacă noi locuri de muncă şi noi industrii prind rădăcini în ţara noastră sau altundeva"
  
Economie:

- "Lumea s-a schimbat, iar pentru mulţi schimbarea a fost dureroasă"
- "Regulile s-au schimbat. Într-o (singură) generaţie, revoluţiile tehnice au transformat felul în care trăim, muncim şi facem comerţ"

Fiscalitate:

- "În această seară le cer democraţilor şi republicanilor să simplifice sistemul. Suprimaţi nişele fiscale. Uniformizaţi regulile şi utilizaţi
economiile pentru a scădea nivelul impozitului asupra întreprinderilor, pentru prima dată în ultimii 25 de ani, fără a mări deficitul"

Afganistan:

- "Graţie militarilor şi civililor noştri, care se dovedesc, cu toţii, eroici, tot mai puţini afgani sunt sub puterea insurgenţilor. Vor veni confruntări dure, iar Guvernul afgan va fi nevoit să pună în aplicare o mai bună guvernanţă"
- "Anul acesta vom colabora cu 50 de ţări pentru a demara o tranziţie către forţele afgane"

Al-Qaida în Pakistan:

- "Liderii şi militanţii lor ies din câmpul de luptă. Sanctuarele lor se reduc. De la frontiera afgană, am adresat un mesaj către Peninsula Arabă şi către toate colţurile lumii: nu vom ceda, nu vom ezita şi vom învinge"

Iran:

- "Din cauza unui efort diplomatic, cu scopul de a ne asigura că Iranul îşi respectă obligaţiile, Guvernul iranian trebuie, acum, să înfrunte sancţiunile cele mai dure şi mai constrângătoare impuse vreodată"

Imigraţie:

- "Cred cu adevărat că trebuie să înfruntăm, o dată pentru totdeauna, tema imigraţiei ilegale"
- "Sunt pregătit să cooperez cu republicanii şi democraţii pentru a proteja frontierele noastre, a impune respectarea legilor noastre şi a ne ocupa de muncitorii fără forme legale care trăiesc, în prezent, în umbră"
  
Tunisia:

- "Voinţa poporului s-a dovedit mai puternică decât constrângerile unui dictator"
- "Iar această seară, să fie clar: Statele Unite ale Americii sunt solidare cu tunisienii şi susţin aspiraţiile democratice ale tuturor popoarelor"

Grupuri petroliere:
  
- "Cer Congresului să elimine miliardele de dolari-cadouri pe care le facem grupurilor petroliere"
- "Nu ştiu dacă aţi remarcat, dar ei se descurcă perfect cu toţii. Atunci, mai degrabă decât să subvenţionăm energia trecutului, să investim în cea de mâine"

Turneu oficial:

- "În martie voi merge în Brazilia, Chile şi Salvador, pentru a lega noi alianţe pentru progres, pe continentul american".

Antena3

×