x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Obama: SUA nu a dat "undă verde" pentru un atac israelian asupra Iranului

Obama: SUA nu a dat "undă verde" pentru un atac israelian asupra Iranului

08 Iul 2009   •   00:00

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ian Kelly, a negat că SUA a dat Israelului aprobarea pentru a decide dacă să atace Iranul. Declaraţiile vicepreşedintelui american Joe Biden că Israelul poate decide singur dacă să atace instalaţiile nucleare iraniene nu reprezintă o "undă verde" pentru aceasta, arată Departamentul de stat.



"Cu siguranţă că nu aş dori să dăm undă verde oricărui tip de acţiune militară. Dar Israelul este o ţară suverană şi nu vom dicta acţiunile sale", arăta Ian Kelly

Anterior, Biden declarase că "Israelul poate decide pentru sine- este un stat suveran- ce este în interesele sale şi ce trebuie să facă cu Iranul sau cu oricine altcineva.

Referirile sale au fost privite ca o permisiune din partea SUA ca Israelul să atace Iranul. De altfel ministrul israelian de Externe Avigdor Lieberman a salutat declaraţiile lui Biden, calificându-le logice.

De asemenea, preşedintele parlamentului iranian Ali Larijani declara că Statele Unite vor fi considerate responsabile pentru un atac israelian şi a promis un răspuns "decisiv şi dureros".

În plus, şi preşedintele Barack Obama a emis o clarificare neobişnuită a declaraţiilor vicepreşedintelui său, arătând că administraţia sa nu a oferit binecuvântarea sa pentru un atac israelian asupra Teheranului.

Liderul american arăta că deşi Israelul are dreptul de a se apăra, oficialii americani au întărit nevoia de a evita un conflict major în Orientul Mijlociu.

antena3.ro

×
Subiecte în articol: externe