x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe OECD estimează cel mai mare declin al economiei globale din ultimul secol

OECD estimează cel mai mare declin al economiei globale din ultimul secol

10 Iun 2020   •   13:17
OECD estimează cel mai mare declin al economiei globale din ultimul secol
Sursa foto: Pixabay.com

Economia globală va înregistra cel mai mare declin pe timp de pace din cauza recesiunii provocate de pandemia de coronavirus, se arată într-un raport al Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), transmite Reuters.

"Până la finalul lui 2021, pierderile de venituri vor fi mai mari decât cele în cazul oricărei alte recesiuni precedente, în ultimii 100 de ani, pe timp de pace, ceea ce va avea consecinţe sumbre şi de lungă durată asupra cetăţenilor, firmelor şi guvernelor", a apreciat economistul şef al OECD, Laurence Boone.

În 2020, se preconizează o contracție de 6% a economiei la nivel mondial, după care este de așteptat să își revină, estimându-se un avans de 5,2% în 2021 dacă pandemia se va menține pe linie descendentă.

În cazul unui al doilea val de infectări în acest an, Produsul Intern Brut (PIB) global ar putea scădea cu 7,6%, înainte de a înregistra o creştere modestă, de 2,8% anul viitor, avertizează OECD.

Recomandările adresate guvernelor se referă la evitarea cheltuielilor finanţate prin datorii, pentru a sprijini investiţiile şi angajaţii cu salarii scăzute.

"Politicile monetare ultra-relaxate şi nivelul mai ridicat al datoriei publice sunt necesare şi vor fi acceptate atât timp cât activitatea economică şi inflaţia sunt în scădere, iar rata şomajului este ridicată", a declarat Boone.

SUA, cea mai mare economie mondială, va avea un declin de 7,3% în 2020, urmat de o creştere de 4,1% în 2021. În cazul unui al doilea val de contagiune, în 2020, PIB-ul SUA ar putea scădea cu 8,5%, înainte de a înregistra o creştere modestă, de 1,9% în 2021.

PIB-ul zonei euro se îndreaptă spre un recul de 9,1% în 2020, urmat de un avans de 6,5% în 2021, dar scăderea ar putea ajunge la 11,5% în 2020, în eventualitatea unui al doilea val, urmat de o creştere de 3,5% în 2021.

Cele 36 de state membre OECD deţin împreună circa 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii. 

×
Subiecte în articol: economia criza coronavirus oecd