x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Oferta chineză: ajutăm financiar UE dacă recunoaşteţi ca avem economie de piaţă

Oferta chineză: ajutăm financiar UE dacă recunoaşteţi ca avem economie de piaţă

de Dan Tomozei    |    15 Sep 2011   •   15:14
Oferta chineză: ajutăm financiar UE dacă recunoaşteţi ca avem economie de piaţă

Premierul Wen Jiabao a declarat ca R. P. China este pregatita sa creasca investitiile proprii in datoriile suverane din Europa, cerand Uniunii Europene (UE) sa recunoasca economia Chinei ca fiind o economie de piata completa.

“Tarile europene se confrunta cu problema datoriilor suverane si ne-am exprimat dorinta, in mai multe randuri, de a da o mana de ajutor. Vom continua sa extindem investitiile noastre acolo', noteaza cotidianul China Daily. Declaratia a fost facuta de premierul chinez in fata a 1.500 oameni de afaceri si oficiali guvernamentali prezenti la deschiderea Forumului Mondial Economic, cunoscut sub numele de “Forumul Davos de vara'. Wen a subliniat faptul ca, intr-un dialog telefonic avut cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a reiterat disponibilitatea de sprijin a Chinei, dar “liderii UE si conducatorii principalelor tari europene trebuie sa priveasca relatiile chino-UE dintr-un punct de vedere strategic'.

Potrivit normelor Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), statutul Chinei de economie de piata va fi recunoscut succesiv pana in anul 2016. “Daca tarile UE vor demonstra o relatie sincera si vor acorda acest statut cu cativa ani mai devreme, acesta ar fi modul in care un prieten trateaza un prieten', a spus premierul chinez. Wen Jiabao spera ca intalnirea cu liderii UE, la summitul programat luna viitoare, va aduce progrese in aceasta problema. Totodata, Wen si-a exprimat ingrijorarea fata de raspandirea crizei datoriilor suverane in Europa.

China detine rezerve valutare de peste 3.000 miliarde USD, motiv pentru care a cerut Statelor Unite si unor tari europene sa rezolve problemele economice in mod corespunzator. “Europa si SUA trebuie sa adopte politici fiscale si monetare responsabile si eficiente, in incercarea de a reduce presiunile datoriilor', a spus Wen in timpul discutiilor cu liderii de afaceri la forum.

Afirmatiile lui Wen Jiabo au fost facute pe fondul pietelor mondiale zguduite de temerile reinnoite privind datoriile Greciei. La randul lor, Portugalia si Irlanda au primit, de asemenea, pachete de salvare economic, existand speculatii ca Italia si Spania ar putea urma exemplul.

Intr-un articol publicat de Financial Times se arata ca Italia a cerut Beijingului sa cumpere “cantitati substantiale' din datoria publica. Li Daokui, profesor de finante la Universitatea Tsinghua si membru al comitetului academic al Bancii Centrale de politica monetara, a declarat ca statul chinez nu ar trebui sa cumpere orbeste datoriile UE, deoarece aceasta ar prelungi dificultatile din zona euro. Achizitionarea de titluri de trezorerie italiene ar trebui sa fie conditionata, necesitand analize suplimentare, China trebuind sa fie pregatita pentru scenariul cel mai rau, a spus Li.

Ding Chun, director la Centrul de Cercetare pentru Europa de cadrul Universitatii Fudan, este de parere ca achizitionarea de obligatiuni este o modalitate directa de a face fata crizei datoriilor. “Pentru a investi in activele reale de pe piata europeana este cu siguranta un lucru bun pentru China, deoarece scade riscul de nerambursare, ajutand in acelasi timp UE. Dar inca exista bariere in cadrul UE privind accesul societatilor chineze', a spus Ding.

Chen Fengying, director al Institutului de Studii Economice Mondiale din cadrul Institutului de Relatii internationale contemporane al Chinei, crede ca criza datoriei ar putea, foarte probabil, duce la o prabusire totala a monedei euro si a Uniunii Europene. “Si asta se va intampla in situatia pe care nimeni nu vrea sa o vada - un sistem financiar international dominat de dolarul american', a spus ea. Ea a mentionat ca cea mai mare problema a UE nu este de datoria uriasa si rata ridicata a somajului, cat mai ale lipsa de unitate. In prezent, exista doua masuri previzibile pentru a face fata problemei, considera Chen Fengying. Prima este aceea de a lasa Grecia sa ajunga in faliment, stabilizarea zonei euro si asigurarea securitatii celorlalte economii, cum ar fi cea a Italiei. A doua masura vizeaza Germania, cea mai mare economie a UE, care are rolul de a reorganiza intreaga piata europeana pentru a face fata crizei. “Cred ca China ar trebui sa sprijine UE in combaterea crizei, pentru ca dorim sa fie mentinuta diversitatea de pe piata financiara mondiala, iar moneda euro joaca un rol important'. In aceasta problema, SUA nu au nicio responsabilitate in a gasi o cale de iesire din problema datoriilor sale, a mai apreciar Chen. SUA au apelat de doua ori la relaxarea cantitativa si este posibil sa o faca din nou, dar acest lucru serveste doar la a muta problema in alte tari, a conchis Chen.

×