x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe OMS: Foarte probabil, coronavirusul provine de la un animal, nu dintr-un laborator

OMS: Foarte probabil, coronavirusul provine de la un animal, nu dintr-un laborator

de Şerban Mihăilă    |    31 Mar 2021   •   07:10
OMS: Foarte probabil, coronavirusul provine de la un animal, nu dintr-un laborator

COVID-19 a ajuns la oameni de la un animal și, foarte probabil, a început să se răspândească nu mai mult decât cu o lună sau două înainte de semnalarea bolii, în decembrie 2019, concluzionează o versiune a raportului realizat de Organizația Mondială a Sănătății, ajuns în mâinile CNN. Cea mai puțin probabilă dintre sursele pandemiei este „scurgerea” virusului dintr-un laborator, mai precizează echipa internațională de experți, care a realizat studiul timp de 28 de zile, între 14 ianuarie și 10 februarie, în orașul chinez Wuhan, considerat epicentrul inițial al noului coronavirus. 

 

Încă dinaintea începerii misiunii sale în Wuhan, echipa de experți ai Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) avertizase că este foarte probabil ca vizita sa în China să nu se termine cu descoperiri spectaculoase. Experții au invocat perioada lungă de timp care a trecut de la izbucnirea răspândirii virusului în orașul chinez, precum și carantina de durată și dezinfecțiile în masă, care au dus la o normalizare a situației epidemice, ștergând, în același timp, urmele surselor inițiale ale bolii. Vizita fusese negociată cu minuțiozitate luni de zile, iar China a inventat din mers noi motive pentru a-i ține departe de epicentrul inițial al pandemiei de COVID-19 pe specialiștii internaționali, dând impresia că trage de timp și este hotărâtă să păstreze controlul asupra poveștii originii virusului care a ucis până acum aproape trei milioane de oameni pe întreaga planetă. La două luni de la încheierea misiunii în Wuhan, un comitet internațional format din 17 experți chinezi și 17 specialiști din alte state, din OMS, Rețeaua pentru Alertă și Reacție la Pandemia Globală, precum și din Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor, a întocmit un raport pe baza observațiilor realizate în timpul misiunii începute pe 14 ianuarie, document care ar fi urmat să fie dat publicității ieri.  

Vinovatul, nedescoperit

Potrivit unui proiect al raportului, ajuns în mâinile CNN la începutul săptămânii, studiul oferă patru posibile surse pentru virusul ucigaș, iar cel mai probabil scenariu este cel ca acesta să fi sărit la om de la un animal sălbatic capturat și crescut, apoi, într-o fermă. Ancheta nu a stabilit însă numele acestui animal, infectat la rândul lui de liliac, considerat cea mai probabilă sursă-origine a virusului. „Posibila gazdă intermediară a SARS-CoV-2 rămâne evazivă”, recunoaște, de altfel, textul proiectului. Următorul scenariu probabil este transmiterea directă de la unul dintre animalele cunoscute ca purtătoare a unui coronavirus similar, cum ar fi liliacul sau pangolinul. Posibilă, dar improbabilă este transmiterea prin intermediul alimentelor congelate sau ținute la rece, ipoteză susținută frenetic de către autoritățile de la Beijing,  potrivit cărora lanțul de aprovizionare cu carne congelată ar fi putut aduce COVID-19 din altă țară. 

Teoria lui Trump, distrusă oficial

Ultima ipoteză, cea mai puțin probabilă, este cea a unei „scurgeri” accidentale a virusului dintr-un laborator, mai precizează documentul. Invitat în studiourile televiziunii americane să comenteze concluziile raportului, Robert Redfield, fostul director al Centrului american pentru Controlul și Prevenția Bolilor, a insistat că, potrivit părerii sale personale, virusul a fost răspândit dintr-un laborator. Textul redactat de specialiști precizează însă că această ipoteză este „extrem de improbabilă”. „Nu există nicio dovadă a unor viruși apropiați de SARS-CoV-2 în niciun laborator înainte de decembrie 2019 sau a unor genomuri care, prin combinație, ar putea genera un genom SARS-CoV-2”, arată proiectul. „În acest context, scenariul laboratorului ca origine a pandemiei a fost considerat extrem de improbabil”, precizează documentul. De altfel, numeroși cercetători independenți susțin de luni de zile același lucru. Testarea genomurilor virusului a indicat până acum că acesta nu a fost creat într-un laborator, ci a sărit în mod natural de la animale, așa cum s-a întâmplat în cazul virusului SARS care a infectat 8.000 de oameni în lumea întreagă, în perioada 2002-2004, înainte de a fi oprit. Proveniența noului coronavirus dintr-un laborator din Wuhan a fost teoria promovată insistent în ultimul an de către membrii administrației Trump, angrenați într-un război pe viață și pe moarte cu Beijingul. Aceștia au acuzat Institutul de Virusologie din Wuhan că „a lăsat să scape” virusul, fie intenționat, fie accidental.

Piața din Wuhan – o necunoscută

Nici rolul celebrei piețe Huanan, din Wuhan, nu a fost încă stabilit. Este posibil ca piața să nu fi fost sursa originală a pandemiei, însă mulțimea numeroasă adunată zilnic în acest loc ar fi putut amplifica răspândirea virusului, precizează documentul. Eșantioanele prelevate de experți au descoperit virusul pe anumite suprafețe, dar nu și în sângele animalelor sau în alimentele vândute în piață. Mai mult, ar exista probe care atestă că virusul circula înaintea epidemiei atribuite pieței Huanan, inclusiv în alte piețe. „Multe dintre cazurile inițiale au fost asociate cu piața Huanan, dar același număr de cazuri a fost atribui altor piețe, iar altele, niciunei piețe (...) Din acest motiv, nu poate fi trasă deocamdată o concluzie categorică în privința originii pandemiei sau asupra modului în care infecția a ajuns în piață”, arată raportul. Experții recomandă, în schimb, testarea extinsă asupra eșantioanelor de sânge prelevate și depozitate înainte de prima epidemie, din luna decembrie, precum și mai multe probe de la animalele care trăiesc în sud-estul Asiei. 

Muniție pentru chinezi

Concluziile misiunii OMS par să ofere chinezilor, în mod neintenționat, o muniție nesperată, în încercarea de a convinge planeta că nu China este vinovată pentru propagarea pandemiei. Aparatul de propagandă al Beijingului nu poate justifica însă nici în aceste condiții de ce autoritățile din Wuhan au încercat din răsputeri să ascundă prezența virusului în primele faze ale pandemiei, contribuind la răspândirea sa rapidă pe tot globul. Mai mult, potrivit publicației „Wall Street Journal”, guvernul chinez a avut controlul aproape total asupra vizitei OMS în Wuhan, de la decizia de a aproba cine face parte din componența echipei până la dictarea obiectivelor pe care experții internaționali au avut voie să le vadă.  

 

„Nu poate fi trasă deocamdată o concluzie categorică în privința originii pandemiei sau asupra modului în care infecția a ajuns în piața Huanan.”

Concluzie a OMS

×
Subiecte în articol: oms pandemie China Wuhan Covid-19 coronavirus