x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ONU anunță că cele două Corei au încălcat armistițiul în timpul incidentului de la 3 mai

ONU anunță că cele două Corei au încălcat armistițiul în timpul incidentului de la 3 mai

26 Mai 2020   •   14:48
ONU anunță că cele două Corei au încălcat armistițiul în timpul incidentului de la 3 mai

Coreea de Nord şi Coreea de Sud au încălcat acordul de încetare a focului la graniţa comună în timpul incidentului de la 3 mai, când a avut loc un schimb de focuri între militari din cele două țări, a declarat Comandamentul trupelor ONU (UNC), condus de SUA, transmite Reuters.

O echipă multinaţională de anchetă a UNC a ajuns la concluzia că militarii din ambele statele au încălcat armistiţiul de la sfârşitul războiului din Coreea, desfășurat între anii 1950 şi 1953,  și încheiat fără un acord de pace. UNC, condus de un general american, supervizează activităţile din Zona Demilitarizată (DMZ) dintre cele două Corei, aflate încă, din punct de vedere tehnic, în război.

Coreea de Nord

Soldaţi de la un post nord-coreean din DMZ au lansat patru tiruri cu muniţie de 14,5 mm asupra unui post al UNC din partea sudică a Liniei de demarcaţie militară (MDL), care divizează DMZ.

Oficiali sud-coreeni şi americani au apreciat că a fost vorba de un accident, dar UNC a afirmat că "ancheta nu a putut stabili exact dacă cele patru tiruri au fost lansate intenţionat sau din greşeală".

Oficiali militari nord-coreeni nu au transmis un răspuns oficial la întrebările adresate de anchetatori. 

Coreea de Sud 

Armistiţiul a fost încălcat şi de soldaţii sud-coreeni, care au lansat două tiruri în direcţia Coreei de Nord, o jumătate de oră mai târziu, a concluzionat ancheta UNC.

Ministerul sud-coreean al Apărării a comunicat că regretă cele constatate de UNC şi că rolul Coreei de Nord nu a fost anchetat în profunzime.

Armata sud-coreeană a urmat procedura corectă în ce priveşte răspunsul la tiruri, transmite ministerul. 

×