x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ONU anunță că mai multe state au încălcat embargoul privind livrările de arme către Libia

ONU anunță că mai multe state au încălcat embargoul privind livrările de arme către Libia

26 Ian 2020   •   21:05
ONU anunță că mai multe state au încălcat embargoul privind livrările de arme către Libia
Sursa foto: pixabay.com

Mai multe state au încălcat embargoul asupra livrărilor de arme către Libia, pe care s-au angajat să-l respecte la summitul internaţional de la Berlin de săptămâna trecută, a anunţat ONU.

"De-a lungul ultimelor zece zile, numeroase avioane cargo şi alte aeronave au fost observate aterizând pe aeroporturi libiene din vestul şi estul ţării, furnizând părţilor arme avansate, vehicule blindate, consilieri şi combatanţi", se arată într-un comunicat al Misiunii de sprijin a Naţiunilor Unite din Libia (UNSMIL).

Comunicatul nu precizează ce ţări anume au încălcat embargoul, notând doar că "o serie de participanţi la conferinţa de la Berlin au fost implicaţi în continuarea transferului de combatanţi străini, arme, muniţie şi sisteme avansate".

Liderii principalelor ţări implicate în conflictul din Libia s-au angajat duminica trecută să respecte embargoul asupra armelor, decis în 2011 de Organizaţia Naţiunilor Unite, a anunţat cancelarul german, Angela Merkel, după conferinţa internaţională privind conflictul libian desfăşurată la Berlin.

Libia se află în criză încă de la răsturnarea dictatorului Muammar Gaddafi în 2011. În ultimele luni, un război civil a escaladat între premierul Fayez al-Serraj recunoscut internaţional şi comandantul rival Khalifa Haftar. Ankara îl susţine pe premier, în sprijinul căruia desfăşoară militari, iar în privinţa Moscovei există suspiciuni, negate de aceasta, că îl sprijină pe Haftar cu arme, bani şi mercenari.

Mareşalul Haftar, susţinut şi de Arabia Saudită, Egipt şi Emiratele Arabe Unite, desfăşoară de la începutul lunii aprilie anul trecut o ofensivă pentru a cuceri capitala libiană, sediul Guvernului de Uniune Naţională (GNA, recunoscut de ONU), condus de al-Sarraj.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: libia onu embargo arme