x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Avertisment ONU. Venezuela vrea vaccinuri contra petrol

UPDATE Avertisment ONU. Venezuela vrea vaccinuri contra petrol

29 Mar 2021   •   10:14
UPDATE Avertisment ONU. Venezuela vrea vaccinuri contra petrol

Autoritățile din Venezuela vor să achiziționeze vaccinuri anti COVID-19, plătindu-le cu petrol, după cum a anunțat președintele Nicolas Maduro, scrie Reuters. Țara este membră a Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC).

"Venezuela are petrol şi are clienţi care vor să cumpere petrolul nostru. Suntem deja pregătiţi pentru schema petrol în schimbul vaccinurilor, însă nu ne rugăm de nimeni", a spus Maduro.

Exporturile de țiței au scăzut după ce Washingtonul a sancţionat compania petrolieră de stat, în 2019, a suspendat exporturile către SUA şi a descurajat alte state să cumpere petrol din această ţară.

Venezuela vrea să plătească vaccinurile primite prin COVAX al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), mecanism ce oferă acces la vaccinuri pentru ţările sărace, prin fondurile venezuelene din alte ţări, îngheţate din cauza sancţiunilor, dar şi prin livrările de petrol.

Țara a primit doze de vaccin de la Rusia şi China. Guvernul şi opoziţia poartă negocieri cu Organizaţia Panamericană pentru Sănătate (PAHO) asupra accesului Venezuelei la vaccinurile livrate prin mecanismul COVAX, însă autoritățile nu vor să accepte tratamentul produs de AstraZeneca, unul dintre principalele seruri livrate prin COVAX, în America Latină.

Nicolas Maduro este considerat dictator de Statele Unite deoarece a încălcat drepturile omului prin persecuția disidenților. Țara se află în criză economică puternică din 2013. Președintele venezuelean susține că SUA vrea să-l înlăture de la putere prin lovitură de stat, pentru a controla rezervele de petrol.

ȘTIRE INIȚIALĂ Stocarea de vaccinuri anti COVID-19 de către state dezvoltate este criticată de Organizația Națiunilor Unite (ONU), care le-a recomandat să le împartă și cu alte țări pentru a opri pandemia, scrie AFP. 

"Consider foarte îngrijorător acest sistem injust de distribuire a vaccinurilor în lume. Este în interesul tuturor să se asigure cât mai repede posibil şi în mod echitabil că toată lumea va fi imunizată şi vaccinurile sunt considerate un bun public mondial. Îndemnăm ţările dezvoltate să împartă o parte dintre vaccinurile pe care le-au cumpărat. În numeroase cazuri, acestea au cumpărat mai mult decât au nevoie", a spus Antonio Guttteres, secretarul general ONU.

Totodată, sistemul internaţional COVAX de ajutorare a ţărilor defavorizate se află în dificutate din cauza stocării dozelor de vaccinuri dar și a lipsei de fonduri.

Guterres a făcut apel la F20 pentru a pune în aplicare un plan de vaccinare mondială.

În privința adoptării paşapoartelor de vaccinare, acesta este de părere că trebuie purtate discuții serioase pentru a se garanta că lucrurile vor fi echitabile.

"Cel mai rău ar fi ca unele ţări să aibă paşaport de vaccinare, iar altele nu. Ar fi devastator dacă asta ar însemna că oamenii ar avea posibilitatea de a se deplasa în lumea dezvoltată, dar nu în lumea în dezvoltare", a avertizat acesta.

×
Subiecte în articol: onu COVID vaccinuri