x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ONU, vinovată de epidemia de holeră din Haiti?

ONU, vinovată de epidemia de holeră din Haiti?

30 Iun 2011   •   05:59
ONU, vinovată de epidemia de holeră din Haiti?

Oameni de stiinta prezinta intr-un studiu cea mai puternica dovada de pana acum ca forta ONU de mentinere a pacii a importat tulpina de holera care a ucis peste 5.500 de persoane in Haiti.

Studiul este publicat in numarul din iulie al revistei de Boli Infectioase Emergente (Emerging Infectious Diseases) a Centrelor americane pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC), relateaza Associated Press, citata de Agerpres.

Concluziile sale "sugereaza puternic" cum contingentul ONU din Nepal a contaminat un rau haitian din cauza conditiilor de igiena precare existente la o baza.

La sfarsitul anului trecut, profesorul epidemiolg francez Renaud Piarroux, autorul studiului, a declarat ca soldatii nepalezi din cadrul Fortei ONU detasati in Haiti s-ar afla la originea epidemiei de holera.

In raportul sau - confidential, dar citat de France 2 - profesorul scria: "Misiunea de investigare releva caracterul sever si neobisnuit al acestei epidemii a carei origine importata nu ridica nicio indoiala. Ea a demarat in imprejurimile taberei Minustah (Misiunea Natiunilor Unite pentru stabilizare a in Haiti)".

Citat de Liberation, un purtator de cuvant al ONU, Martin Nesirky, declara in 7 decembrie 2010, la New York: "Misiunea a efectuat un anumit numar de teste in apa din interiorul taberei si intre tabara si rau: toate rezultatele au fost negative".

×
Subiecte în articol: holera onu haiti