x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe OPEC și aliații au aprobat cea mai mare reducere a livrărilor de petrol

OPEC și aliații au aprobat cea mai mare reducere a livrărilor de petrol

13 Apr 2020   •   12:22
OPEC și aliații au aprobat cea mai mare reducere a livrărilor de petrol

OPEC și aliații săi, conduși de Rusia, au convenit o reducere record a producției pentru a sprijini prețurile petrolului, pe fondul pandemiei de coronavirus, într-un acord fără precedent, ce include și Statele Unite, care ar putea reduce aprovizionarea globală cu petrol cu 20%, relatează Reuters.

Măsurile sociale menite și limiteze răspândirea coronavirusului au diminuat cererea de combustibili și au scăzut prețurile petrolului, reducând bugetele producătorilor de petrol și lovind industria din SUA, care este mai vulnerabilă la prețurile scăzute din cauza costurilor mai mari.

Grupul, cunoscut sub numele de OPEC +, a declarat că a fost de acord să reducă producția cu 9,7 milioane de barili pe zi (bpd) în mai și iunie, după patru zile de discuții și la presiunea președintelui american Donald Trump, pentru a stopa declinul prețurilor.

Surse din OPEC + au declarat că se așteaptă ca reducerile totale de petrol la nivel global să depășească peste 20 milioane bpd, sau 20 la sută din oferta globală, începând cu 1 mai. OPEC avea aceeași valoare în proiectul de declarație, dar a eliminat-o din versiunea finală.

Cea mai mare reducere în livrări este de peste patru ori mai mare decât cea anterioară, înregistrată în 2008. Producătorii vor elimina treptat limitările după luna iunie, deși reducerile vor rămâne în vigoare până în aprilie 2022.

Într-o declarație președintele Donald Trump a salutat angajamentul Arabiei Saudite și al Rusiei „de a readuce producția de petrol la niveluri în concordanță cu stabilitatea piețelor globale de energie și financiare”.

Mulțumind președintelui rus Vladimir Putin și regelui saudit Salman pentru acord, Trump a adăugat: „Tocmai am vorbit cu ei ... O afacere bună pentru toți”,

Cererea de petrol a scăzut cu aproximativ o treime din cauza pandemiei de coronavirus. Prețul petrolului a câștigat mai mult de 1 dolar luni, după acord.

Un acord anterior al OPEC + de reducere a producției în acest an e eșuat din cauza unei dispute între Rusia și Arabia Saudită, un război al prețurilor care a adus o creștere a ofertei.

Cererea globală de petrol a scăzut cu aproximativ 30 de milioane bpd, în condițiile în care peste 3 miliarde de persoane sunt blocate în case din cauza pandemiei.

Mediafax

×