x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Oraș columbian, exorcizat din elicopter

Oraș columbian, exorcizat din elicopter

de Şerban Mihăilă    |    12 Iul 2019   •   09:21
Oraș columbian, exorcizat din elicopter

Fără răspuns la crimele, traficul de droguri și sărăcia care le-au distrus orașul în ultimii ani, autoritățile din Buenaventura, unul dintre cele mai violente locuri din Columbia, recurg la soluția oferită de un episcop catolic. Acesta vrea să-i salveze pe locuitorii disperați, exorcizând demonii ce par să fi pus stăpânire pe Buenaventura, cu ajutorul agheasmei aruncate asupra orașului dintr-un elicopter pus la dispoziție de armată. 

 

Monseniorul Rubén Darío Jaramillo Montoya, episcopul orașului, vrea să scoată dracii din Buenaventura cu ajutorul rugăciunii și a apei sfințite, în timpul unor festivități religioase care vor avea loc în acest week-end. De ani de zile, orașul-port a fost devastat sistematic de numeroase crime, de traficul tot mai mare de droguri și de o sărăcie endemică. Situat pe coasta pacifică a Columbiei, Buenaventura fusese desemnat, în 2014, cel mai violent loc al țării. Montoya și-a făcut publică intenția de „a exorciza demonii din oraș”, la scurt timp după torturarea și uciderea unei fetițe de zece ani, scrie „The Guardian”. Autoritățile locale au fost de acord să-i pună la dispoziție un elicopter militar pentru a arunca agheasmă asupra întregului oraș. „Trebuie să scoatem diavolul din Buenaventura, să vedem dacă putem restabili pacea și liniștea pe care orașul nostru le-a pierdut din cauza atâtor crime și acte de corupție, precum și din cauza traficului de droguri și a răului care au pus stăpânire pe portul nostru”, a declarat Montoya, la postul local de radio, scrie „The Guardian”. „Vrem să zburăm deasupra întregului oraș, să aruncăm apă sfințită, să vedem dacă putem exorciza și alunga demonii care ne distrug  portul. Sperăm ca binecuvântarea Domnului să revină și să scăpăm de tot răul de pe străzi”, a adăugat episcopul, citat de aceeași sursă. Potrivit organizației „Human Rights Watch”, numeroase cartiere ale orașului sunt dominate de grupări criminale sângeroase, care „comit abuzuri la scară extinsă, inclusiv răpirea și dezmembrarea oamenilor, în unele cazuri chiar atunci când victimele se află încă în viață”. „Aceste grupări dețin case unde își măcelăresc victimele , conform relatărilor martorilor, rezidenților, oficialităților locale și reprezentanților Bisericii Catolice”, mai arată organizația pentru apărarea drepturilor omului.

Crime peste crime

Din 2014, atunci când portul de pe coasta pacifică a fost desemnat cel mai violent loc din Columbia, situația s-a mai ameliorat, deoarece, în unele părți ale orașului, locuitorii s-au organizat pentru a recâștiga controlul asupra cartierelor în care trăiesc. Cu toate acestea, potrivit mass-media locale, aproximativ 51 de omucideri au fost înregistrate în primele cinci luni ale anului, cu 20 mai multe decât cele din 2018, în același interval de timp. Buenaventura este cel mai aglomerat port din Columbia. Producţia de cocaină din Columbia a ajuns, în 2018, la un nivel-record, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite. De altfel, Columbia este cel mai mare producător mondial de cocaină, multe dintre droguri ajungând în Statele Unite, care sunt cel mai mare consumator.

 

Vrem să zburăm deasupra întregului oraș, să aruncăm apă sfințită, să vedem dacă putem exorciza și alunga demonii care ne distrug  portul”.

Rubén Darío Jaramillo Montoya

×