x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Otrăvirea lui Navalnîi amenință „Nord Stream 2”

Otrăvirea lui Navalnîi amenință „Nord Stream 2”

de Şerban Mihăilă    |    07 Sep 2020   •   09:47
Otrăvirea lui Navalnîi amenință „Nord Stream 2”

Dacă Moscova nu oferă în cel mai scurt timp explicații despre otrăvirea lui Aleksei Navalnîi, principalul contestatar rus al președintelui Vladimir Putin, Germania, aflată în momentul de față la conducerea Uniunii Europene, va demara examinarea unor posibile sancțiuni contra Rusiei, a declarat, pe un ton categoric, șeful diplomației de la Berlin, Heiko Mass. Mai mult, el a avertizat în privința unei posibile blocări a controversatului proiect „Nord Stream 2”.

 

„Dacă zilele următoare Rusia nu ne ajută să înțelegem ce s-a întâmplat, vom fi obligați să discutăm un răspuns cu aliații noștri”, a afirmat Maas, într-un interviu apărut ieri în publicația „Bild”. Eventualele măsuri stabilite după aceste consultări vor avea ținte precise, a adăugat el, nerespingând ideea unor sancțiuni ce ar putea afecta „Nord Stream 2”, gazoductul rusesc ce ar urma să aducă gaze din Rusia direct în Germania, proiect apărat până acum de guvernul cancelarului Angela Merkel în fața criticilor virulente venite atât din partea SUA, cât și a numeroșilor membri ai UE.

Administrația de la Washington, în special, consideră că acest gazoduct, în valoare de 10 miliarde de euro, va crește la un nivel periculos dependența europenilor de gazele rușilor, transformându-se, în același timp, într-o importantă sursă de venit pentru Moscova. „Sper ca rușii să nu ne forțeze să ne schimbăm poziția în legătură cu «Nord Stream»”, a spus Maas, adăugând însă că eventualele consecințe ale unei posibile anulări a proiectului trebuie cântărite cu atenție.

Cu toate că Moscova a respins până acum categoric o presupusă implicare a sa în otrăvirea lui Navalnîi cu agentul neurotoxic Noviciok, ministrul german de Externe a declarat categoric pentru „Bild” că există „mai multe indicații” care ar demonstra că Rusia s-ar afla în spatele acestei încercări de asasinare. „Substanța mortală cu care Navalnîi a fost otrăvit s-a aflat, în trecut, în mâinile autorităților ruse (…) Doar un număr restrâns de oameni au acces la Noviciok, iar această otravă a fost folosită de serviciile secrete ruse în atacul asupra fostului agent Serghei Skripal”, a adăugat Maas, referindu-se la o altă încercarea de asasinare, în 2018, în orașul englez Salisbury. Această declarație constituie cea mai gravă acuzație formulată până acum la adresa Kremlinului de către Germania, remarcă „The Guardian”, care citează cotidianul „Bild”.  

 

Presiune la Berlin

Cu doar câteva zile în urmă, Angela Merkel declara că „există dovezi fără echivoc” în privința otrăvirii lui Navalnîi cu Noviciok. Ea s-a arătat extrem de iritată de atitudinea sfidătoare a Kremlinului, care a refuzat inițial propunerea cancelarului de a deschide o anchetă asupra presupusei otrăviri a disidentului de la Moscova.

Trimisă la plimbare de purtătorul de cuvânt al lui Putin, Merkel, considerată multă vreme un intermediar al președintelui rus în relațiile Kremlinului cu Occidentul, pare acum decisă să ia măsuri contra Rusiei. Mai mult, chiar în partidul lui Merkel se aud tot mai multe voci care cer guvernului german sancționarea dură a Rusiei. În acest context, deși toate presiunile uriașe de până acum ale administrației Trump pentru blocarea gazoductului s-au dovedit inutile, emoția puternică provocată de otrăvirea lui Navalnîi are pentru prima oară șanse reale să oprească „Nord Stream 2”.

 

Sper ca rușii să nu ne forțeze să ne schimbăm poziția în legătură cu «Nord Stream»

Heiko Mass, ministrul german de Externe

×
Subiecte în articol: Aleksei Navalnîi