x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pace cu talibanii pentru a distruge Stat Islamic

Pace cu talibanii pentru a distruge Stat Islamic

06 Dec 2020   •   22:10
Pace cu talibanii pentru a distruge Stat Islamic

Un eventual succes al procesului de pace cu talibanii va permite guvernului de la Kabul să se concentreze asupra luptei împotriva grupării jihadiste Stat Islamic (SI), a declarat consilierul afgan pentru securitate naţională, Hamdullah Mohib, citat de AFP.

„Unul dintre motivele pentru care ne focalizăm asupra procesului de pace cu talibanii este că, dacă vom reuşi să ajungem la pace cu ei, forţele noastre de securitate vor putea să îşi orienteze capacităţile împotriva grupărilor teroriste ca Daech”, a spus Mohib.

Guvernul afgan şi talibanii au demarat tratative de pace în septembrie în Qatar. Aceste prime negocieri directe interafgane sunt urmarea unui acord istoric între Statele Unite şi talibani, în februarie.

Afganistanul se confruntă de câteva luni cu o intensificare a violenţelor. SI a revendicat o serie de atentate.

Potrivit lui Mohib, gruparea jihadistă a fost alungată din teritoriile pe care le controla în Irak şi Siria, dar şi-a păstrat o „reţea de terorism”.

Statele Unite au acceptat retragerea trupelor străine din Afganistan, în schimbul unor garanţii de securitate şi al unui angajament din partea talibanilor de a discuta cu Kabulul.

Talibanii au desfăşurat însă în ultimele săptămâni atacuri aproape zilnice împotriva forţelor guvernamentale.

×
Subiecte în articol: talibani