x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pachetul de 750 miliarde euro , evaluare temperată de grupul „frugal”

Pachetul de 750 miliarde euro , evaluare temperată de grupul „frugal”

de Dan Constantin    |    28 Mai 2020   •   10:39
Pachetul de 750 miliarde euro , evaluare temperată de grupul „frugal”
Sursa foto: Mario Salerno

Anunțul formării unui fond de 750 miliarde euro pentru atenuarea șocului economic al pandemie în UE este privit cu reținere de grupul celor 4 state care formează un front numit „frugal ” - Austria, Olanda, Danemarca, Suedia.  Cei 4, cu o concepție conservatoare asupra echilibrelor financiare au rețineri față de o mutualizare a datoriilor și nu sprijină alocări directe, fără răspunderi financiar bancare. Cancelarul AUSTRIEI  a declarat după anunțarea planului expus de șefa UE, CĂ EXISTĂ ACUM UN TEREN DE NEGOCIERI. 

Planul UE  se compune de fapt din propunerea franco-germană, de ajutor de 500 miliarde și un plan al celor 4 care doresc ca o parte din fonduri să fie împrumuturi către state, cu obligația rambursării. 

500 DE MILIARDE DE EURO, fondul NEXT GENERATION, sunt formate prin vânzarea de obligațiuni, și vor fi alocate subvenții directe către statele cele mai vulnerabile și lovite de pandemie.

 250 DE MILIARDE ar reprezenta partea agreată de cei 4, fiind împrumuturi care se vor rambursa. 

Așadar planul anunțat de Ursula van der Leyen nu este definitiv, și accesul la fonduri nu este clarificat printr-un acord . 

×