x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Palestinienii rup legăturile cu SUA și Israel

Palestinienii rup legăturile cu SUA și Israel

de Şerban Mihăilă    |    03 Feb 2020   •   08:56
Palestinienii rup legăturile cu SUA și Israel
Sursa foto: Shealah Craighead /White House

Președintele palestinian Mahmoud Abbas a anunţat ruperea tuturor relaţiilor, inclusiv în domeniul securităţii, dintre Autoritatea Palestiniană, de o parte, şi Israel şi SUA, de cealaltă parte, după dezvăluirea planului de pace trasat de administrația Trump în colaborare cu liderii de la Ierusalim, considerat un cadou făcut statului evreu. Abbas dă însă senzația că se găsește între ciocan și nicovală, fiind presat de palestinienii săi să adopte măsuri radicale contra propunerii americane.   

 

Încurajat de fermitatea cu care Liga Arabă a respins planul de pace conceput de ginerele președintelui Trump, liderul Autorității Palestiniene (AP), Mahmoud Abbas, a anunțat, sâmbătă, „ruperea tuturor relațiilor” cu Israelul și administrația de la Washington, inclusiv a legăturilor de securitate, absolut necesare pentru conviețuirea și așa extrem de tumultuoasă dintre coloniștii evrei și palestinienii din teritoriile autonome. Propunerea de pace trasată de Casa Albă în colaborare cu Israelul fusese redactată, oricum, fără consultări cu partea palestiniană, care a întrerupt, în 2017, orice dialog cu Casa Albă, din ziua în care Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitală a statului evreu. Mai mult, Abbas, care a făcut anunţul la Cairo, cu ocazia unei reuniuni extraordinare a Ligii Arabe, își afirmase încă din iulie 2019 intenţia de a nu mai aplica acordurile semnate cu Israelul, pe fondul amplificării tensiunilor bilaterale, fără a-și pune însă în aplicare avertismentul. Abbas, care susține că l-a avertizat pe premierul israelian, Benjamin Netanyahu, asupra deciziei sale, a cerut Israelului „să îşi asume responsabilităţile de putere ocupantă” a teritoriilor autonome, informează AFP. Palestinienii „au dreptul să îşi continue lupta legitimă prin mijloace paşnice pentru a pune capăt ocupaţiei”, a adăugat el, calificând planul american drept „o încălcare a Acordurilor de la Oslo”, semnate cu Israelul în 1993. Aceste acorduri au permis crearea AP şi definirea relaţiilor cu Israelul în numeroase domenii. Dacă palestinienii vor înceta să le aplice, acest lucru ar putea avea consecinţe în special asupra securităţii în Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat de Israel din 1967. Aproximativ 400.000 de colonişti evrei trăiesc acolo alături de peste 2,5 milioane de palestinieni şi, datorită cooperării dintre serviciile de securitate palestiniene şi ale Israelului au putut fi dejucate zeci de atentate anti-evreiești. Reunită sâmbătă în jurul lui Abbas, la nivel de miniştri de Externe, Liga Arabă a insistat asupra creării unui stat palestinian fondat pe frontierele de dinainte de Războiul de Şase Zile, din 1967. Acest conflict a dus la ocuparea de către Israel a Cisiordaniei, a Fâşiei Gaza şi a Ierusalimului de Est, partea oraşului pe care palestinienii vor să o declare capitala statului pe care îl doresc.

 

Între ciocan și nicovală

Publicația israeliană „The Jerusalem Post” remarcă însă că, în ultimii trei ani, Abbas a mai lansat amenințări similare, „de ochii lumi”, pentru a-i liniștii pe adversarii săi politici din teritoriile palestiniene, care i-au cerut să reacționeze cu vehemență în câteva situații tensionate provocate de Washington și de Ierusalim. „Abbas știe că, dacă renunță la coordonarea în domeniul securității, nu va mai putea părăsi Ramallah”, capitala AP, remarcă un analist palestinian citat de publicația israeliană. De altfel, Abbas a lăudat în discursul său cooperarea între palestinieni și CIA în războiul global contra terorismului. El a făcut astfel o distincție clară între administrația Trump și CIA, în condițiile în care serviciul secret extern al SUA ajută forțele de securitate ale AP în Cisiordania. Abbas a respins organizarea de acțiuni în forță contra Israelului, dând de înțeles că dorește să izoleze statul evreu și SUA pe plan internațional, forțându-le să accepte un nou mecanism de pace, unul asupra căruia Trump să nu mai dețină monopolul.

 

Propunerea SUA nu aduce stabilitate şi nu construieşte pace, ci sădeşte seminţele pentru alţi 100 de ani de conflict şi de suferinţă”.

Ahmed Aboul Gheit, secretarul general al Ligii Arabe

×