x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pandemia adâncește sărăcia. 235 de milioane de oameni nu au apă și mâncare

Pandemia adâncește sărăcia. 235 de milioane de oameni nu au apă și mâncare

01 Dec 2020   •   11:27
Pandemia adâncește sărăcia. 235 de milioane de oameni nu au apă și mâncare

Numărul persoanelor care se află la limita supraviețurii a crescut cu 40% din cauza pandemiei de COVID-19, ajungând ca 235 de milioane de oameni să aibă nevoie de ajutoare de bază, precum apă și mâncare, arată Raportul privind perspectivele umanitare globale pe 2021. 

Prin urmare, unul din 45 de locuitori ai planetei sunt în situații dificile. Cei mai mulți trăiesc în Siria, Afganistan, Yemen, Congo și Etiopia.

Totodată, închiderea școlilor a afectat 90% dintre elevi, la nivel mondial, circa 24 de milioane de copii riscând să nu mai beneficieze de educație, în acest an. 

Biroul pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA) a lansat un apel umanitar record la donaţii de 35 de miliarde de dolari pentru 2021. Banii sunt necesari pentru ca 160 de milioane de oameni, din 56 de țări, să nu beneficieze de mâncare, locuință, îngrijiri medicale. Alți 75 de milioane de persoane vor primi ajutor de la Crucea Roșie. 

"Criza este departe de a se fi încheiat. Bugetele de ajutor umanitar stau sub spectrul precarităţii, în condiţiile în care impactul pandemiei continuă să se agraveze pe plan global", a declarat Antonio Gutterres, secretar general ONU.

"Ţările bogate pot începe să vadă lumina de la capătul tunelului. Acest lucru nu e valabil însă şi pentru ţările sărace", a transmis și secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri umanitare, Mark Lowcock.

În acest an s-au strâns din donații 17 miliarde de dolari, care au acoperit nevoile a 70% dintre persoanele extrem de sărace. Totuși, suma este extrem de mică față de cei 35 de milioane de dolari, suma necesară pentru oprirea foametei, reducerea sărăciei și educația copiilor anul viitor. 

Mai mult, 270 de milioane de oameni nu vor avea acces la hrană. Suma necesară pentru acoperirea nevoilor de mâncare din acest an s-a ridicat la 9 miliarde de dolari, cu circa 40% mai mult față de 2015.
 

×
Subiecte în articol: COVID onu umanitar saracie