x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pandemia exacerbează discriminarea pe criterii de vârstă

Pandemia exacerbează discriminarea pe criterii de vârstă

18 Mar 2021   •   11:56
Pandemia exacerbează discriminarea pe criterii de vârstă

Pandemia de coronavirus a amplificat discriminărilor și prejudecățile legate de vârstă, arată un raport ONU, citat de AFP. Această problemă este prezentă în toate societăţile şi în toate domeniile.

"Vorbim de 'ageism' atunci când vârsta este folosită la categorisirea şi separarea indivizilor, astfel încât aceştia sunt expuşi la prejudecăţi şi nedreptăţi, sunt dezavantajaţi, iar acest lucru reduce solidaritatea între generaţii. Persoanele în vârstă sunt percepute frecvent ca fiind în mod uniform fragile şi vulnerabile, în timp ce tinerii sunt prezentaţi ca invincibili sau imprudenţi şi iresponsabili", au scris responsabilii ONU.

"Într-un moment în care ţările încearcă să depăşească pandemia, oameni de toate vârstele vor continua să se confrunte cu diferite forme de discriminare pe criterii de vârstă", dar acestea "trebuie combătute atât pe parcursul actualei crize, cât şi ulterior, dacă vrem să garantăm sănătatea, bunăstarea şi demnitatea oamenilor din toată lumea".", se arată în document. 

Fenomenul evoluează de la un adolescent, care nu este luat în serios atunci când inițiară o mișcare  politică, la persoane cu vârste mai înaintate sau mai tinere care pot fi refuzate la angajare din cauza vârstei, sau un om aflat în adoua parte a vieții, care poate fi acuzat că practică vrăjitoria şi alungat din casă şi chiar din localitate.

Raportul precizează că nu există mereu date exacte pentru identificarea precisă a acestui fenomen, care poate îmbrăca forme foarte diverse, dar constată că este extrem de răspândit şi "prezent în numeroase instituţii şi sectoare ale societăţii, inclusiv cele care furnizează asistenţă medicală şi servicii sociale, la locul de muncă, în media şi în sistemul judiciar".

Estimările arată că fenomenul costă zeci de miliarde de dolar anual, cum ar fi faptul că un angajat este nevoit să iasă la pensie la limita de vârstă, ceea ce privează compania de experiena acestuia.

La nivel mondial, 50% din oameni manifestă discriminare faţă de persoanele vârstnice.

Circa 33% dintre europeni au fost ținta discriminării pe criterii de vârstă, iar tinerii afirmă că sunt victime ale acesteia faţă de alte categorii de vârstă.

Combaterea discrminării se poate realiza prin adoptarea de politici publice, implementarea de demersuri educative şi favorizarea contactelor între generaţii. 

×
Subiecte în articol: pandemie vărsta