x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Papa Francisc condamnă stigmatizarea „lipsită de sens și iresponsabilă” a migranților

Papa Francisc condamnă stigmatizarea „lipsită de sens și iresponsabilă” a migranților

26 Ian 2019   •   12:00
Papa Francisc condamnă stigmatizarea „lipsită de sens și iresponsabilă” a migranților

Papa Francisc a declarat vineri în Panama că este "lipsit de sens şi iresponsabil" ca migranţii să fie stigmatizaţi şi văzuţi ca o ameninţare pentru societate, abordând din nou una din cele mai controversate probleme din Statele Unite, relatează Reuters şi AFP. 

Suveranul Pontif, care a făcut din migraţie una din principalele teme ale călătoriei sale în Panama, s-a adresat câtorva sute de mii de tineri participanţi la un serviciu religios organizat în capitala statului din America Centrală, în cadrul Zilelor Mondiale ale Tineretului. 

"Vrem să fim o biserică care promovează o cultură care protejează, promovează şi integrează; care nu stigmatizează şi, mai ales, care nu tolerează condamnarea lipsită de sens şi iresponsabilă a fiecărui migrant ca fiind o ameninţare pentru societate", a spus Papa Francisc. 

Cu câteva ore mai devreme, preşedintele american Donald Trump a fost de acord să pună capăt aşa-numitului "shutdown", blocajul parţial al administraţiei federale americane, şi care prevede o finanţare temporară a serviciilor publice federale până la 15 februarie, însă fără a obţine cele 5,7 miliarde de dolari pe care le ceruse Congresului pentru construcţia unui zid de-a lungul frontierei SUA cu Mexicul. 

La evenimentul de vineri seara, cunoscut sub numele de "Via Crucis" (Drumul Crucii), Papa Francisc a vorbit despre "cum să învăţăm să-i primim pe cei abandonaţi, nevoiţi să-şi părăsească sau să-şi piardă pământul, rădăcinile, familiile şi munca lor". 

De la jumătatea lunii octombrie, mii de migranţi din America Centrală, majoritatea din Honduras, s-au îndreptat spre nord în caravane, către Statele Unite, prin Mexic, unii dinte ei mergând pe jos cea mai mare parte a drumului. Mulţi solicită azil, susţinând că în ţările lor natale suferă din cauza agresiunii şi a lipsei de oportunităţi.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: papa francisc migratie