x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Paraguay: Congresul, ocupat violent şi incendiat de manifestanţi; preşedintele ţării îndeamnă la calm

Paraguay: Congresul, ocupat violent şi incendiat de manifestanţi; preşedintele ţării îndeamnă la calm

01 Apr 2017   •   06:29
Paraguay: Congresul, ocupat violent şi incendiat de manifestanţi; preşedintele ţării îndeamnă la calm

Demonstranţii care se opun unui proiect de modificare a Constituţiei ce ar permite realegerea preşedintelui paraguayan, amendament aprobat de senatorii susţinători ai lui Horacio Cartes, au ocupat violent Congresul vineri noaptea şi au provocat ciocniri cu poliţia, transmite AFP.

Scandând sloganuri precum "Niciodată altă dictatură", sute de opozanţi au pătruns în clădirea Congresului după ce au dărâmat garduri şi uşi şi au spart geamurile edificiului.

Ei au răscolit birourile senatorilor favorabili amendamentului înainte de a provoca focare de incendiu.

Au avut loc ciocniri cu poliţia şi circa 30 de poliţişti şi manifestanţi au fost răniţi, au indicat pompierii.

Aceştia din urmă au reuşit, potrivit agenţiei EFE, să stingă flăcările de la primul etaj al clădirii, unde se află sala de plen şi birourile mai multor parlamentari.

La faţa locului se puteau observa daune materiale extinse, geamurile fiind distruse după ce manifestanţii au aruncat cu pietre în pereţii de sticlă ai edificiului.

În împrejurimi, încă se înregistrau confruntări între manifestanţi şi poliţie.

Paraguay

Este vorba de al doilea incident violent petrecut vineri în zona Congresului, după ce într-unul anterior au fost răniţi cu gloanţe de cauciuc, trase de poliţie, deputatul Edgar Acosta şi preşedintele Partidului Liberal, Efrain Alegre.

Preşedintele paraguayan, Horacio Cartes, i-a îndemnat pe cetăţeni să menţină calmul şi să nu se lase purtaţi de violenţă, după ce sute de manifestanţi au incendiat o parte a clădirii Congresului şi au cauzat o serie de distrugeri ca urmare a aprobării de către senatori a unui amendament constituţional ce ar abilita realegerea preşedintelui, transmite EFE.

"Democraţia nu se cucereşte, nici nu se apără cu violenţă şi puteţi fi siguri că acest guvern va continua să depună eforturi majore pentru a menţine ordinea juridică în republică. Îi îndemn pe toţi compatrioţii la dialog şi la respectarea dezacordului", a arătat Cartes, într-un comunicat.

O majoritate de 25 de senatori din 45 au votat în birourile din Senat amendamentul permiţând realegerea preşedintelui Cartes, sala de plen fiind ocupată de senatorii care se opuneau reformei, menţionează AFP.

Aceasta ar fi trebuit aprobată sâmbătă şi de Camera Deputaţilor, unde guvernul deţine o largă majoritate, dar ulterior preşedintele acestei camere, Hugo Velázquez, a anulat convocarea şedinţei, pentru a evita incidente suplimentare, conform EFE.

Constituţia Paraguayului interzice realegerea preşedintelui.

Senatorii din opoziţie apropiaţi de fostul preşedinte de stânga Fernando Lugo (2008-2012) au aprobat reforma, dar restul opoziţiei a denunţat "o lovitură parlamentară".

"Este un proiect dictatorial al lui Horacio Cartes, cu complicitatea lui Ferdinand Lugo,", a susţinut senatorul de opoziţie Carlos Amarilla. www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: Horacio Cartes