x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Partidul Social-Democrat şi Uniunea Creştin-Democrată, la egalitate în urma scrutinului din Germania. Cine ar putea fi următorul cancelar

Partidul Social-Democrat şi Uniunea Creştin-Democrată, la egalitate în urma scrutinului din Germania. Cine ar putea fi următorul cancelar

26 Sep 2021   •   20:01
Partidul Social-Democrat şi Uniunea Creştin-Democrată, la egalitate în urma scrutinului din Germania. Cine ar putea fi următorul cancelar
Sursa foto: Hepta

Partidul Social-Democrat (SPD) şi Uniunea Creştin-Democrată (CDU) sunt la egalitate în urma scrutinului parlamentar federal din Germania, conform sondajelor efectuate la ieşirea de la urne.

Partidul Social-Democrat (SPD, centru-stânga), avându-l candidat la funcţia de cancelar pe Olaf Scholz, a obţinut 25% din voturi, în timp ce Uniunea Creştin-Democrată / Uniunea Creştin-Socială (CDU/CSU), care îl are candidat pentru postul de cancelar pe Armin Laschet, este la acelaşi nivel (25), potrivit unui sondaj efectuat la comanda postului ARD, citat de publicaţia Bild.

Un alt sondaj, efectuat de postul ZDF, plasează Partidul Social-Democrat la nivelul de 26% şi Uniunea Creştin-Democrată (CDU/CSU) la 24%.

Indiferent de situaţie cele două formaţiuni vor avea nevoie de coaliţii pentru a forma viitorul guvern.

Alianţa '90 / Verzi (ecologistă) a obţinut 14,5-15% din voturi, iar Partidul Liber-Democrat (FDP, liberal) este la nivelul de 11-12%. Formaţiunea de extremă-dreapta Alternativă pentru Germania (AfD) este creditată cu 11-12%, iar partidul Die Linke (stânga) este la nivelul de 5%.

Armin Laschet admite că scorul CDU este sub aşteptări, dar vrea să conducă viitorul guvern

Armin Laschet, liderul Uniunii Creştin-Democrate (CDU) şi candidat pentru postul de cancelar al Germaniei, a admis, duminică seară, că scorul obţinut în scrutinul parlamentar nu este cel aşteptat, dar a explicat că va face tot posibilul pentru conducerea viitorului guvern.

"Ştiam că va fi o cursă strânsă. Rezultatul final este incert, dar nu putem fi mulţumiţi de acest rezultat", a declarat Armin Laschet, conform BBC.

Uniunea Creştin-Democrată (CDU) a obţinut, potrivit sondajelor, 24-25% din voturi în scrutinul parlamentar, fiind aproape la egalitate cu Partidul Social-Democrat (SPD) sau pe locul al doilea.

"Va fi o noapte lungă. Toate partidele trebuie să depăşească disensiunile şi să menţină Germania unită. Am primit un mandat clar din partea alegătorilor. Un vot pentru CDU este un vot împotriva unui guvern de stânga. Vom face tot posibilul pentru a forma un guvern condus de CDU", a subliniat Laschet.

Liderul Uniunii Creştin-Democrate i-a mulţumit cancelarului în funcţie, Angela Merkel, pentru activitatea desfăşurată în cei aproape 16 ani de când se află la conducerea Germaniei.

Olaf Scholz este mulţumit de succesul SPD şi speră să devină cancelar al Germaniei

Olaf Scholz, candidatul Partidului Social-Democrat (SPD) la funcţia de cancelar al Germaniei, s-a declarat mulţumit, duminică seară, de rezultatul scrutinului parlamentar, apreciind că a primit un mandat clar pentru a conduce viitorul guvern.

"Germanii au votat în număr mare pentru ca eu să fiu cancelar. Sunt încântat că cetăţenii au votat în acest fel, partidul nostru este într-o poziţie mult mai bună comparativ cu situaţia dintr-o perioadă îndelungată", a afirmat Olaf Scholz, citat de BBC.

Olaf Scholz nu a exclus posibilitatea formării unei coaliţii cu Uniunea Creştin-Democrată (CDU), dar speră să conducă viitorul guvern.

Cele două formaţiuni sunt aproape la egalitate, cu 25% din voturi, dar SPD pare a avea un uşor avans, conform unor sondaje. "Aşteptăm rezultatul, iar apoi revenim la lucru", a subliniat Olaf Scholz.

Annalena Baerbock este mulţumită de rezultatul obţinut în scrutinul parlamentar din Germania

 

Annalena Baerbock, candidatul Alianţei '90 / Verzi pentru postul de cancelar al Germaniei, a salutat rezultatul obţinut de formaţiunea sa în scrutinul parlamentar desfăşurat duminică, subliniind că a primit "un mandat pentru viitor".

"Este un rezultat fantastic. Avem un mandat pentru viitor", a declarat Annalena Baerbock, potrivit BBC News.

Germania "are nevoie de un nou început şi de un guvern care să gestioneze problemele climatice", a subliniat Annalena Baerbock.

Alianţa '90 / Verzi, o formaţiune ecologistă, s-a clasat pe locul al treilea, cu 14,5-15% din voturi în scrutinul parlamentar din Germania, după Partidul Social-Democrat (SPD) şi Uniunea Creştin-Democrată (CDU).

(sursa: Mediafax)

×