x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Patru ani de închisoare pentru relatări din Wuhan

Patru ani de închisoare pentru relatări din Wuhan

de Şerban Mihăilă    |    29 Dec 2020   •   08:55
Patru ani de închisoare pentru relatări din Wuhan

Autoritățile de la Beijing pun pumnul în gura celor care vor să afle cum a pornit pandemia devastatoare din Wuhan. În absența unei prese libere, încercările de jurnalism independent și relatările unor medici care au semnalat apariția virusului ucigaș încă de anul trecut au fost aspru pedepsite. O jurnalistă chineză, arestată după o serie de reportaje din Wuhan, a fost condamnată la patru ani de închisoare.

Fostă avocată, în vârstă de 37 de ani, Zhang Zhan a primit sentința, ieri, într-un tribunal din Shanghai, după un proces de câteva ore. Ea a fost găsită vinovată pentru „provocarea de tulburări și dispute”, acuzație utilizată frecvent de către autorități pentru reducerea la tăcere a tuturor opozanților regimului instaurat de președintele Xi Jinping, remarcă BBC și AFP, citându-i pe avocații jurnalistei. Concret, instanța a acuzat-o de Zhang că a difuzat informații false pe internet, a declarat unul dintre apărători. În materialele pe care le-a distribuit online, Zhang a denunțat în special gestionarea carantinei din Wuhan, considerat epicentrul inițial al pandemiei planetare de COVID-19, semnalând „o încălcare gravă a drepturilor omului”, precum și modul haotic de acțiune al autorităților în spitale. Originară din Shanghai, Zhang s-a dus în februarie în Wuhan, care, cu peste 11 milioane de locuitori, este cel mai populat oraș din centrul Chinei, pentru a realiza reportaje independente despre apariția cazurilor de COVID-19. Ea a spus că a decis să meargă acolo, după ce a citit postarea unui locuitor al orașului despre viața din timpul crizei provocate de virus. Relatările sale despre izbucnirea pandemiei, difuzate masiv pe rețelele sociale, cuprindeau și poveștile altor jurnaliști independenți arestați de autorități, precum și hărțuirile la care erau supuse familiile unor victime ale virusului, care încercau să-și găsească dreptatea, precizează un ONG chinez pentru apărarea drepturilor omului, citat de BBC.

În pofida amenințărilor autorităților, Zhang a continuat să distribuie pe internet „live”-uri realizate pe străzi și în spitale. „Poate că sunt un suflet rebel (...) Eu doar documentez adevărul. De ce nu aș putea prezenta adevărul? (...) Nu mă voi opri, deoarece această țară nu poate merge înapoi!”, spunea jurnalista, într-un interviu obținut de BBC.

Fără milă

Zhang a dispărut pe 14 mai, a informat ONG-ul citat de BBC. O zi mai târziu, s-a aflat că aceasta era în arestul poliţiei în Shanghai, la peste 640 km depărtare de Wuhan. Jurnalista a fost acuzată, în noiembrie, de distribuirea de „informaţii false prin text, video și alte mijloace media pe platforme precum WeChat, Twitter și YouTube”. De asemenea, ea este acuzată că a acceptat să dea interviuri publicaţiilor străine, dar și pentru că ar fi răspândit „informaţii malițioase” despre virusul care a apărut în Wuhan. Zhang se află în greva foamei din luna iunie și a fost hrănită forțat, prin intermediul unui tub. Potrivit avocaților, starea sănătății sale este „alarmantă”. Zhang fusese arestată și în septembrie 2019, deoarece i-a susținut pe activiștii din Hong Kong. Alți trei cetățeni-jurnaliști chinezi care au postat relatări din Wuhan au fost reținuți anul acesta de autorități. De asemenea, medicii care au vorbit despre apariția unui virus misterios au fost interogați de poliție, fiind acuzați de „răspândirea de zvonuri”. Potrivit bilanțului oficial, metropola Wuhan a înregistrat circa 4.000 de morți de COVID-19, reprezentând cea mai mare parte a celor 4.634 de decese din întreaga țară, între lunile ianuarie și mai. De atunci, numărul deceselor la nivel național a rămas neschimbat.

 

Beijingul a carantinat Wuhan abia la jumătatea lui ianuarie, în condițiile în care primele cazuri fuseseră semnalate încă din decembrie 2019.

×