x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Perspectivă: „Tsunami” în politica externă a SUA

Perspectivă: „Tsunami” în politica externă a SUA

de Şerban Mihăilă    |    03 Aug 2020   •   09:28
Perspectivă: „Tsunami” în politica externă a SUA
Sursa foto: Hepta

Dacă Joe Biden câștigă alegerile din noiembrie de la Casa Albă, politica externă a Statelor Unite va suferi o schimbare majoră. Candidatul democraților la președinție promite că va anula, va destructura sau va ajusta în mod drastic cele mai importante și îndrăznețe decizii luate de Donald Trump în acest domeniu. De la Orientul Mijlociu la Asia, de la America Latină la Africa și, în special, în relațiile cu Europa, Biden a jurat că va declanșa un „tsunami al schimbării” în arena internațională, în chestiuni arzătoare, precum comerțul, terorismul, controlul armelor și imigrația.   

 

Cu câteva excepții, americanii se pot aștepta ca Joe Biden să se reconecteze cu aliații tradiționali ai SUA, în cazul în care acesta câștigă alegerile prezidențiale de peste trei luni. Acolo unde neconformistul Trump a utilizat amenințări directe și a recurs chiar la insulte pentru a-și impune punctul de vedere, fostul senator Biden va încerca să găsească poziții comune cu aliații, notează AP, într-un comentariu.

De-a lungul istoriei, politica externă a SUA nu s-a modificat radical atunci când președinția a trecut de la o administrație democrată la una republicană sau invers. Aliații și adversarii au rămas aceiași, iar un corp diplomatic apolitic a promovat interesele americane. Totul avea să se schimbe însă cu venirea lui Trump la Casa Albă. Prin aplicarea doctrinei sale „America pe primul loc”, el i-a privit cu suspiciune atât pe aliați, cât și propria diplomație, comunicând, în schimb, extrem de călduros cu adversari tradiționali, precum dictatorul nord-coreean, Kim Jong-un, sau liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

Cu toate acestea, Trump a constatat pe propria piele că schimbările bruște pe care și le-a dorit sunt extrem de dificil de implementat în politica externă americană. I-a luat peste un an să denunțe unilateral tratatul nuclear internațional cu Iranul, iar retragerile SUA din Acordul Climatic de la Paris și din Organizația Mondială a Sănătății (OMS) nu vor intra în vigoare decât după alegerile din 3 noiembrie, dacă va mai fi cazul. Mai mult, retragerea a mii de soldați americani din Germania poate dura ani.

Problemele inițiale ale lui Trump pot reflecta o lipsă a experienței sale și a consilierilor lui în materie de politică externă, precum și dorința excesivă a președintelui de a ieși în evidență. Aceste lucruri au generat „o curbă abruptă a procesului de învățare”, complicată și de neîncrederea echipei de la Washington în propriile instituții de securitate națională, remarcă AP. De cealaltă parte, cu experiența sa de la Casa Albă și din Senat, Biden a adunat în jurul său o echipă de diplomați de calibru, care s-au aflat în poziții-cheie în timpul mandatelor președinților Barack Obama, George W. Bush și Bill Clinton.

 

Schimbări majore

Biden a promis schimbări majore încă din prima zi a eventualului său mandat la Casa Albă, demolând astfel o serie de decizii de-ale lui Trump. Între schimbări se numără anularea interdicției imigrației din majoritatea statelor musulmane, reluarea finanțării și a calității de membru al SUA în cadrul OMS și oprirea eforturilor americane de a se opune Acordului de la Paris privind combaterea schimbării climatice. Biden a mai promis că-i va suna pe liderii NATO, cărora le va transmite că SUA „au revenit” alături de aliații lor. El va renunța la retorica agresivă utilizată de Trump în relațiile cu europeni, pe care i-a certat și chiar i-a insultat în câteva rânduri.

Foarte probabil, Biden va aplica o politică mult mai nuanțată față de China, aleasă de Trump drept principal inamic, în special după izbucnirea pandemiei care i-a pus în mare pericol șansele pentru un al doilea mandat. În privința Orientului Mijlociu, Biden va relua asistența acordată atât Autorității Palestiniene, cât și agențiilor pentru sprijinirea refugiaților palestinieni, finanțare eliminată de actuala administrație de la Washington. Biden nu a spus însă dacă va anula decizia lui Trump de recunoaștere a Ierusalimului drept capitală a Israelului sau dacă va muta din nou Ambasada SUA în Tel Aviv.

În relația cu Națiunile Unite, Biden va relua calitatea de membru al SUA în cadrul mai multor agenții ale ONU. Și în Asia, candidatul democrat promite să revină la doctrina tradițională a SUA, ce prevede susținerea prezenței trupelor americane în Japonia și Coreea de Sud. El a criticat, de asemenea, relația personală dintre Trump și dictatorul Kim Jong-un.

 

Trecutul lui Biden în materie de atitudine împăciuitoare și globalism ar fi nociv pentru politica externă americană. Trump a spus clar că nimeni nu va mai profita de SUA!

Ken Farnaso, adjunct al secretarului de presă de la Casa Albă

×