x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Te tentează o croazieră pe mare? Peste o sută de nave au naufragiat în 2012

Te tentează o croazieră pe mare? Peste o sută de nave au naufragiat în 2012

de Istvan Deak    |    13 Ian 2013   •   13:07
Te tentează o croazieră pe mare? Peste o sută de nave au naufragiat în 2012
Sursa foto: costa concordia
Italia își amintește azi, cu emoție, de coșmarul prin care a trecut în urmă cu un an, când ceea ce ar fi trebuit să fie o călătorie de plăcere s-a transformat în tragedie: naufragiul vasului de croazieră Costa Concordia.
Pe insula toscană Giglio au început ceremoniile de comemorare a celor 32 de persoane care şi-au pierdut viaţa anul trecut, în naufragiu. Treizeci dintre victime au fost identificate – 12 germani, 6 francezi, 6 italieni, 2 americani, un ungur și un spaniol – dar cadavrele unui membru al echipajului (indian) și al unei pasagere (italiancă) nu au mai fost recuperate.

Reculegere
Sâmbătă, pe insula Giglio a avut loc un marş cu lumânări aprinse, a fost păstrat un minut de reculegere şi au sunat sirenele tuturor ambarcaţiunilor din port.
Azi, pe insulă va avea loc o slujbă la care vor fi prezenţi, pe lângă autorităţile locale, şi supravieţuitori ai naufragiului de la 13 ianuarie 2012. Marţi, insula Giglio va primi Medalia de aur pentru merit civil din partea preşedintelui Republicii Italiene, Giorgio Napolitano, acordată locuitorilor.
„Este o recunoaştere foarte importantă pentru noi, care ne umple de mândrie. Am fi vrut, însă, să nu obţinem această medalie pentru tragedia care a avut loc”, a declarat pentru corespondentul Radio România Actualități la Roma, Giovanni Rossi, responsabilul portului din insula Giglio.

Complicații
Pachebotul Costa Concordia, la bordul căruia se aflau peste 4.000 de persoane, dintre care peste 3.000 de pasageri, a eşuat în noaptea de 13 ianuarie 2012 în apropierea insulei Giglio, după ce s-a lovit de o stâncă. Şeful Protecţiei Civile italiene a anunţat că îndepărtarea epavei va avea loc cel târziu în luna septembrie, iar operaţiunea se va face cu protecţia mediului şi a activităţilor economice ale insulei, în special turismul.

Pierdere imensă
Costa Concordia a fost cea mai mare pierdere pentru companiile maritime, potrivit unui studiu realizat de firma de asigurare Allianz Global Corporate & Specialty. În pofida naufragiului vasului Costa Concordia, care a provocat moartea a 32 de pasageri, dezastrele maritime s-au concentrat anul trecut în mările din sudul Chinei şi din sud-estul asiatic, comentează presa internațională.
În total, 106 nave au naufragiat în 2012 pe mările din întreaga lume, cu 15 mai mult decât în 2011.
Un an

An greu
2012 a fost un an greu pentru industria maritimă comparativ cu 2011, mai ales din cauza pierderilor pe care le-a presupus naufragiul navei Costa Concordia, care după aproape un an este în continuare eşuat în locul în care s-a produs accidentul. Deşi anul trecut s-a înregistrat o creştere cu 15 a numărului de nave pierdute în mare, comparativ cu 2011, cele 106 nave eşuate în 2012 se plasează sub media de 146 naufragiate în ultimii zece ani.
 
Erori umane
În pofida acestei tendinţe în scădere, datorată mai ales ameliorării tehnologiei, pregătirii echipajelor, reglementării şi răspunsului dat de industria maritimă, erorile umane rămân în continuare principala cauză a accidentelor, notează compania de asigurare. Raportul arată că după naufragiul vasului Costa Concordia (cel mai grav din punct de vedere material, cu 114.137 de tone brut), cel mai grav ca număr de victime este cel al feribotului Rabaul Queen, scufundat în apele din Papua Noua Guinee la 2 de februarie şi care a provocat moartea a 120 de persoane. Potrivit raportului Allianz, naufragiul este principala cauză a pierderilor din ultimul an (49 %), urmată de navele eşuate sau împotmolite (22 %) şi de coliziuni sau accidente, precum cele suferite de „Baltic Ace” şi „Corvus J” la începutul lunii decembrie, care au reprezentat 6% dintre dezastrele maritime.
 

×
Subiecte în articol: nave naufragiate 2012 costa concordia