x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pfizer și Moderna ar putea obține 32 mld. dolari din vânzările de vaccin COVID-19 doar în 2021

Pfizer și Moderna ar putea obține 32 mld. dolari din vânzările de vaccin COVID-19 doar în 2021

12 Dec 2020   •   22:05
Pfizer și Moderna ar putea obține 32 mld. dolari din vânzările de vaccin COVID-19 doar în 2021

Analiștii de pe Wall Street estimează că producătorii farma Pfizer și Moderna vor avea venituri de 32 miliarde de dolari din vaccinul Covid-19 doar anul viitor, relatează CNBC.

Potrivit Morgan Stanley, Pfizer va avea venituri de 19 miliarde de dolari din vaccin în 2021. Pfizer își va împărți veniturile cu BioNTech, compania germană cu care a colaborat pentru dezvoltarea vaccinului.

Pfizer se așteaptă să încaseze alte 9,3 miliarde de dolari în 2022 și 2023, pe măsură ce lumea va continua să se vaccineze, a estimat Morgan Stanley.

Descoperirea vaccinului nu a declanșat o creștere a prețului acțiunilor Pfizer, deoarece producătorul de medicamente este deja o companie imensă. Acțiunile Pfizer au crescut cu doar 12% în acest an, urmând câștigul total de 13,5% al ​​S&P 500.

În schimb partenerul BioNTech este în plină expansiune: acțiunile sale cotate în SUA au crescut cu aproape 300%, împingând evaluarea companiei germane de biotehnologie la aproape 30 de miliarde de dolari.

Între timp, vaccinul Covid-19 de la Moderna a transformat deja o companie practic necunoscută într-un gigant de 62 miliarde de dolari. Acțiunile au crescut cu aproape 700% în acest an și Morgan Stanley estimează că aproximativ jumătate din valoarea de piață a companiei este atașată vaccinului.

Moderna poate să câștige 13,2 miliarde de dolari din vaccinul Covid-19 anul viitor, potrivit Goldman Sachs. Morgan Stanley a apreciat că prețul în creștere al acțiunilor Moderna arată că investitorii se așteaptă ca firma să încaseze între 10 și 15 miliarde de dolari din vânzările de vaccin Covid-19 atât în ​​2021, cât și în 2022.

Sunt sume uimitoare pentru o companie care a generat vânzări de doar 60 de milioane de dolari în 2019 și nu a autorizat niciodată un produs anterior.

"Este epic", a spus Alan Carr, un analist biotehnologic la Needham. "Este o realizare istorică în dezvoltarea medicamentelor. A lua o nouă tehnologie într-o companie atât de tânără și a o pregăti la timp pentru cea mai gravă pandemie dintr-un secol este greu de imaginat."

Acum marea dezbatere de pe Wall Street este cât timp vaccinurile Covid-19 vor aduce venituri companiilor. Încă nu se știe cât timp tratamentele vor oferi protecție și cât de des va fi necesară revaccinarea.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Covid-19 vaccin anti-covid