x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pierderi de 113 miliarde de dolari pentru companiile aeriene din cauza epidemiei de coronavirus

Pierderi de 113 miliarde de dolari pentru companiile aeriene din cauza epidemiei de coronavirus

06 Mar 2020   •   11:22
Pierderi de 113 miliarde de dolari pentru companiile aeriene din cauza epidemiei de coronavirus
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images

Companiile aeriene ar putea pierde 113 miliarde de dolari, adică 19% din cifra de afaceri, în situația în care noul coronavirus continuă să se răspândească, arat[ International Air Transport Association.

În urmă cu două săptămâni, IATA se aștepta la pierderi de 30 de miliarde de dolari.

Operatorii din Europa și Asia vor înregistra cele mai importante pierderi, potrivit IATA. Transportatorii din Asia Pacific ar putea avea vânzări mai mici cu 58 de miliarde de dolari.

Dacă epidemia va fi sub control și economiile din întreaga lume se vor recupera rapid, pierderile totale ale industriei ar putea fi limitate la 63 de miliarde de dolari, a adăugat organizația.

Există deja peste 94.000 de cazuri confirmate la nivel mondial și aproape 3.300 de decese, în mare parte în China. De asemenea, Coreea de Sud, Japonia, Italia și Iran se confruntă cu epidemii majore.

Restricțiile de călătorie și lipsa cererii din partea clienților au încurajat zeci de companii aeriene majore să anuleze zborurile către și dinspre China din cauza coronavirusului. De asemenea, au fost reduse zborurile transatlantice, precum și capacitatea rutelor din Europa și Statele Unite.

Transportatorul britanic Flybe și-a eclarat ieri falimentul reducerea cererii eliminând speranțele unei salvări susținute de guvern. Compania aeriană scoțiană Loganair a declarat că va prelua 16 din rutele Flybe în următoarele luni.

Analiștii spun că este puțin probabil ca Flybe să fie ultima victimă.

Josef Pospisil, directorul general al Fitch Ratings, a declarat că majoritatea companiilor aeriene mari au bilanțuri suficient de puternice pentru a suporta șocul cauzat de coronavirus. Dar transportatorii mai mici, în special cei cu sediul în Asia, sunt mai vulnerabili.

"Probabil că vor fi câțiva jucători mici, jucători regionali, care ar putea fi loviți foarte tare", a spus acesta.

American Airlines, cea mai mare companie aeriană din lume, a anulat zboruri internaționale din cauza scăderii puternice a cererii, a declarat CEO-ul Doug Parker.

Lufthansa a anunțat că a anulat 7.100 de zboruri europene din luna martie, în mare parte în Germania sau pe rutele către Italia, reprezentând aproximativ 25% din capacitatea sa totală.

Mediafax

×
Subiecte în articol: coronavirus companii aeriene pierderi