x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pierderi uriașe pentru companiile petroliere în următorul deceniu

Pierderi uriașe pentru companiile petroliere în următorul deceniu

09 Feb 2021   •   09:45
Pierderi uriașe pentru companiile petroliere în următorul deceniu

Societățile petroliere din întreaga lume ar putea investi circa 1.900 de miliarde de dolari în următorul deceniu, dintre care 414 miliarde de dolari nu vor genera profit, arată raportul "Pariuri Riscante", realizat de Natural Resource Governance Institute (NRGI), citat de Reuters.

Aceste investiții uriașe vor aduce venturi doar dacă prețul petrolului va fi peste 40 de dolari/baril ori în cazul în care companiile nu vor respecta prevederile Acordului de la Paris privind normele de protecție a mediului.

Astfel că unele dintre acestea, precum Royal Dutch Shell, Total sau BP și-au redus previziunile pe termen lung privind cotația petrolului, care acum se situează la circa 60 de dolari/baril, însă este de așteptat să scadă. 

"Cheltuielile companiilor petroliere de stat sunt un pariu extrem de riscant. Ar putea să aibă succes sau ar putea să provoace crize economice în statele emergente şi în curs de dezvoltare şi să implice programe de salvare care să coste scump fondurile publice", spune David Manley, analist la NRGI şi unul dintre autorii raportului.

În timp ce proiectele unor grupuri petroliere precum Saudi Aramco și alte societăți de stat din Orientul Mijlociu vor fi profitabile chiar și în cazul scăderii prețului, nu același lucru se poate spune despre Staatsolie Maatschappij Suriname NV - Surinam, Ecopetrol SA - Columbia), Petroleos de Venezuela SA - Venezuela şi Pertamina Persero PT - Indonezia.

Totodată, o patre dintre investițiile companilor NNPC din Nigeria și SOCAR din Azerbaidjan ar putea să ducă la pierderi. Același lucru se poate spune și de alte societăți din China, Rusia, India, Columbia, Algeria sau Venezuela.

 

×
Subiecte în articol: companii petroliere