x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Planul Trump: Înțelegerea sau frauda secolului?

Planul Trump: Înțelegerea sau frauda secolului?

de Şerban Mihăilă    |    27 Ian 2020   •   11:50
Planul Trump: Înțelegerea sau frauda secolului?
Sursa foto: Shealah D. Craighead/The White House

„Înțelegerea secolului”, cum este caracterizată cu emfază de către Israel și Casa Albă sau „Frauda secolului”, conform etichetei puse cu indignare de liderii palestinieni, planul de pace pentru Orientul Mijlociu  regizat de ginerele președintelui Trump, Jared Kushner, va fi anunțat cu surle și trâmbițe, marți, la Washington, de șeful administrației americane, înaintea unei întrevederi cu marele său prieten de la Ierusalim, premierul Benjamin Netanyahu.

 

„Este o oportunitate cu care ne întâlnim o singură dată în istorie și nu putem să o ratăm. Avem cel mai bun prieten pe care Israelul l-a avut vreodată la Casa Albă și, din acest motiv, avem cea mai bună oportunitate pe care am avut-o vreodată”, a declarat, ieri, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, înaintea plecării sale spre Washington. Citat de „The Jerusalem Post”, el a reamintit că a vorbit timp de trei ani cu Trump și consilierii acestuia despre necesitățile de securitate națională ale statului evreu, sugerând o implicare totală a Israelului în trasarea planului. De altfel, observatorii internaționali se așteaptă ca documentul să fie extrem de generos cu statul evreu, în condițiile în care a fost redactat de fostul emisar special al președintelui în zonă, Jason Greenblatt, de ginerele lui Trump, Jared Kushner, și de ambasadorul SUA în Israel, David Friedman, toți cunoscuți pentru susținerea lor necondiționată față de israelieni. De altfel, cei trei s-au aflat și la originea recunoașterii Ierusalimului drept capitală a statului evreu, de către SUA, precum și a mutării în „orașul sfânt” a ambasadei americane din Tel Aviv, decizie care a declanșat un val imens de proteste internaționale. Tot ei au contribuit și la recunoașterea suveranității israeliene asupra Platoului Golan, de către aceeași administrație Trump. Mai mult,  planul de pace a fost trasat fără consultări cu partea palestiniană, care a întrerupt, în 2017, orice dialog cu administrația de la Washington, din ziua în care Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitală a statului evreu.

 

Diversiune pentru Netanyahu?

În aceste condiții, planul ale cărui detalii urmează să fie anunțate marți de Casa Albă, după ce prezentarea sa fusese amânată în repetate rânduri, pare un cadou politic oferit lui Netanyahu, într-un moment în care premierul a cerut Parlamentului israelian să voteze în favoarea acordării imunității, după ce a fost inculpat pentru fraudă, abuz de încredere şi mită în trei dosare distincte. Citat de „The Jerusalem Post”, Osama Qawassmeh, reprezentant al facțiunii politice palestiniene Fatah, a denunțat planul lui Trump drept „înțelegerea rușinii” și a spus că momentul prezentării sale a fost ales pentru a-l ajuta pe Netanyahu în alegerile generale din martie. „Adăugați la toate acestea procedura de destituire a lui Trump și veți avea tabloul complet al unei tactici de diversiune pe spinarea drepturilor palestiniene și a legislației internaționale”, a precizat Hanan Ashrawi, membră a Comitetului executiv al Organizației pentru Eliberarea Palestinei (OEP), citată de aceeași sursă. La rândul lui, secretarul-general al OEP, Saeb Erekat, a spus că „orice înțelegere, încercare de acord sau dictat care ignoră că Israelul este o putere de ocupație în statul palestinian va fi consemnată de istorie drept «frauda secolului» contra legislației internaționale, a rezoluțiilor ONU și a procesului de pace”. Alte oficialități palestiniene au vorbit despre „o conspirație americano-sionistă”, în care Israelul și SUA „se joacă cu focul”. Ei au amenințat cu lansarea unor proteste fără precedent în teritoriile palestiniene și, foarte probabil, avertismentele lor vor deveni realitate, după anunțul de marți. 

 

SUA acționează cu mentalitate piraterească, legalizând furtul pământului palestinian și a locurilor noastre sfinte!

Yusef al-Hasayneh, reprezentant al Jihadului Islamic Palestinian

×