x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Polonia cere nemților despăgubiri

Polonia cere nemților despăgubiri

29 Oct 2018   •   14:30
Polonia cere nemților despăgubiri
Sursa foto: JANEK SKARZYNSKI/AFP

Preşedintele polonez, Andrzej Duda, a reiterat ieri solicitarea ţării sale ca Germania să achite Poloniei despăgubiri de război pentru prejudiciile provocate în cel de-al Doilea Război Mondial, cu câteva zile înainte de o nouă rundă de consultări guvernamentale între Varşovia şi Berlin.

„În opinia mea, problema plăţilor pentru reparaţii nu este un capitol închis”, a spus Andrzej Duda, într-un interviu acordat ediţiei de duminică a cotidianului german „Bild”. El s-a referit în acest sens la două rapoarte - unul elaborat sub egida fostului şef al statului polonez Lech Kaczynski, celălalt - al parlamentului de la Varşovia - potrivit cărora „pagubele provocate de război în Polonia nu au fost niciodată obiect de compensare”, mai ales distrugerea capitalei Varşoviei cu explozibili, casă cu casă, de către trupele fasciste. „Este, deci, o problemă despre adevăr şi responsabilitate”, a spus el. Guvernul german a respins în trecut astfel de revendicări, apreciind că Polonia a renunţat oficial în august 1953 la cererile de reparaţii din partea Germaniei. Partidul conservator, la putere în Polonia, contestă totuşi validitatea acestui document, apreciind că a fost semnat sub constrângerea Uniunii Sovietice. Declaraţia preşedintelui Duda intervine în contextul în care consultări guvernamentale polono-germane sunt prevăzute vineri la Varşovia. Cancelarul german, Angela Merkel, urmează să se întâlnească cu omologul său polonez, Mateusz Morawiecki.

 

Germanii consideră că, în acest dosar, Polonia încearcă nu atât să obţină reparaţii concrete, ci mai degrabă să obţină sprijinul nemților la UE.

Preşedintele polonez, Andrzej Duda, pune presiune pe Berlin

×