x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Portavocea Beijingului cere eliminarea NATO

Portavocea Beijingului cere eliminarea NATO

de Şerban Mihăilă    |    01 Aug 2018   •   11:58
Portavocea Beijingului cere eliminarea NATO
Sursa foto: NATO

Publicat în lumea întreagă într-un tiraj de trei milioane de exemplare, „Cotidianul Poporului”, ziarul oficial al Partidului Comunist din China, a cerut eliminarea totală a NATO și a lăudat „disprețul” afișat recent de președintele Donald Trump față de alianța militară transatlantică. Portavocea conducerii de la Beijing susține că NATO e „o relicvă” a Războiului Rece și ar trebui aruncată la „coșul de gunoi al istoriei”.

Într-un editorial publicat la începutul săptămânii, „Cotidianul Poporului” a deplâns existența Alianței Nord-Atlantice și s-a arătat dezamăgit de faptul că experții americani în politică externă l-au condamnat la unison pe Trump după ce acesta criticase statele membre NATO, în loc să ceară președintelui SUA să dezmembreze alianța militară transatlantică. „Experții în relații internaționale sunt îngrijorați că Statele Unite conduse de președintele Donald Trump creează un loc periculos pentru America”, arată editorialul, referindu-se la criticile virulente primite de șeful Casei Albe în cotidianul „The New York Times”. Portavocea conducerii de la Beijing a precizat apoi imediat că ziariștii americani „ignoră faptul că alianțe precum Organizația Tratatului Atlanticului de Nord sunt relicve ale Războiului Rece și ar trebui aruncate la coșul de gunoi al istoriei”, scrie site-ul american conservator „Breitbart”, care citează editorialul oficiosului chinez. Deși obiectează față de ieșirea SUA din acorduri multinaționale, articolul îl laudă pe Trump pentru că „s-a gândit dacă mai merită păstrarea alianței conduse de America”, într-o lume aflată în schimbare. În loc să-l atace pe Trump când acesta a condamnat NATO, comunitatea internațională ar fi trebuit să-l critice pe șeful Casei Albe atunci când acesta „s-a retras din înțelegerea istorică de la Paris asupra schimbărilor climatice și a abandonat acordul nuclear multilateral cu Iranul”, se arată în editorialul citat de „Breitbart”.

Trupele aliate, la granița Chinei

În momentul de față, singurul teatru militar activ al NATO se află în Afganistan, țară care are graniță comună cu China. Cu alte cuvinte, trupele alianței transatlantice sunt plasate chiar la frontiera cu China. Deși prezența NATO oprește incursiunile talibanilor și ale membrilor organizației teroriste Al-Qaeda pe teritoriul chinez, staționarea prelungită a militarilor americani și europeni la granița cu China diminuează semnificativ șansele unei eventuale expansiuni frontaliere inițiate de Beijing, așa cum s-a încercat în cazul regiunii Dokhlam, de lângă India. Și, după toate probabilitățile, staționarea trupelor NATO sub conducere americană în Afganistan se anunță a fi de durată, în condițiile în care talibanii și rețelele teroriste și-au intensificat acțiunile și nimeni nu pare capabil să-i poată opri după 16 ani de conflict.

„E foarte trist că Germania face mari afaceri cu Rusia în domeniile gazelor și petrolului, iar noi trebuie să-i apărăm de ruși, în timp ce ei le dau acestora miliarde de dolari”.

Donald Trump

×
Subiecte în articol: China nato