x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Portugalia, prima ţară din zona euro care va emite "obligaţiuni Panda"

Portugalia, prima ţară din zona euro care va emite "obligaţiuni Panda"

22 Mai 2019   •   18:02
Portugalia, prima ţară din zona euro care va emite "obligaţiuni Panda"

Portugalia devine prima ţară din zona euro care va emite săptămâna viitoare "obligaţiuni Panda" denominate în yuani, ceea ce va permite autorităţilor de la Lisabona să îşi lărgească reţeaua de investiţii pe o piaţă cu multă lichiditate, transmit EFE şi AFP.

Pentru Portugalia este o decizie strategică, prin care Guvernul condus de António Costa "vrea să-şi extindă baza de investitori" şi să îşi lărgească reţeaua de investiţii pe o piaţă cu multă lichiditate, a explicat Ricardo Mourinho Félix, secretar de stat în Ministerul Finanţelor.

Una dintre ţările europene cu cea mai mare deschidere la investiţiile din China, Portugalia vrea să emită "obligaţiuni Panda" pe trei ani, în valoare de aproximativ 240 de milioane de euro (268 de milioane de dolari). Totuşi, suma este redusă comparativ cu valoarea estimată de 16 miliarde de euro a bondurilor şi certificatelor de trezorerie ce urmează să fie emise anul acesta de autorităţile de la Lisabona.

Emiterea de obligaţiuni denominate în yuani vine la câteva luni după ce Portugalia a semnat un acord pentru integrarea portului Sines în proiectul "O centură, un drum".

China, cea mai mare putere comercială a lumii, a anunţat în 2013 o nouă iniţiativă denumită "O centură, un drum", destinată creării unui nou Drum al Mătăsii şi consolidării schimburilor comerciale între Asia, Rusia şi Europa. China a promis că va aloca 126 de miliarde de dolari pentru această strategie, în principal sub formă de investiţii în infrastructură.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Portugalia obligatiuni panda