x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe postBrexit. Comisia Europeană oprește procedurile împotriva Regatului Unit cu privire la Irlanda de Nord

postBrexit. Comisia Europeană oprește procedurile împotriva Regatului Unit cu privire la Irlanda de Nord

28 Iul 2021   •   11:53
postBrexit. Comisia Europeană oprește procedurile împotriva Regatului Unit cu privire la Irlanda de Nord
Sursa foto: observator.tv

Comisia Europeană nu va avansa măsurile legale împotriva Regatului Unit pentru implementarea acordului post-Brexit privind Irlanda de Nord, scrie Reuters.

Ministrul britanic pentru Brexit, David Frost, a cerut schimbarea protocolului referitor la Irlanda de Nord în sensul prelungirii peroadelor de grație și suspendarea acțiuniilor legale ale UE împotriva Marii Britanii. 

"Deşi UE nu va renegocia protocolul, suntem pregătiţi să abordăm toate problemele care apar în implementarea practică a acestuia într-un spirit de bună credinţă şi cooperare. Este esenţial să continuăm discuţiile constructive pe parcursul săptămânilor următoare. În privința cererii de suspendare, Comisia va evalua cu atenţie noile propuneri făcute de Marea Britanie, în conformitate cu procedurile de consultare necesare, atât pe plan intern, cât şi cu Parlamentul European. În scopul de a oferi spaţiul necesar pentru a reflecta asupra acestor probleme şi a găsi soluţii durabile la implementarea protocolului, am decis ca, în acest stadiu, să nu trecem la următoarea etapă a procedurii de infringement, începută în martie".

Executivul comunitar a lansat două proceduri de infrigement pentru încălcarea acordului de Brexit de către Regatul Unit, după ce guvernul de la Londra a amânat unilateral efectuarea unor controale vamale în Irlanda de Nord.

Protocolul pentru Irlanda de Nord din Acordul Brexit reglementează schimburile comerciale dintre Marea Britanie şi Irlanda de Nord pentru a păstra deschisă frontiera dintre Irlanda şi provincia Irlanda de Nord, prin menţinerea zonei în interiorul pieţei unice UE.

×