x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pregătiri de război la Washington. Învestire periculoasă

Pregătiri de război la Washington. Învestire periculoasă

de Şerban Mihăilă    |    14 Ian 2021   •   08:42
Pregătiri de război la Washington. Învestire periculoasă

Serviciul Secret și toate agențiile federale americane de aplicare a legii își petrec ultimele zile ale administrației Trump, pregătindu-se pentru un posibil atac violent și masiv al susținătorilor actualului ocupant al Casei Albe, pe 20 ianuarie, ziua învestirii noului președinte. Toate agențiile au fost plasate într-o stare de mobilizare fără precedent în istoria SUA. De cealaltă parte, extremiștii pro-Trump s-au regrupat pe rețeaua socială Telegram, pregătind runda a doua a asaltului asupra instituțiilor statului, prin chemări la război și la asasinarea congresmanilor.

 

Începând de ieri, Serviciul Secret al SUA a preluat comanda pregătirilor de securitate pentru ceremonia de învestire a președintelui ales, Joe Biden, coordonând în următoarele șapte zile aproximativ 60 de agenții federale și de companii private, între care giganți precum FBI, Departamentul Apărării și colosul feroviar „Amtrack”. Serviciul Secret, o agenție mică în cadrul guvernului federal, va fi susținut, de asemenea, de 15.000 de membri ai Gărzii Naționale, foarte probabil înarmați cu muniție de război, de mii de polițiști și ofițeri de intervenție rapidă, de numeroase elicoptere și ambarcațiuni și, în același timp, va putea utiliza structuri de oțel de doi metri și jumătate pentru protejarea unor obiective considerate extrem de vulnerabile din punct de vedere al securității, precum Casa Albă și Congresul. Dispozitivul uriaș de securitate, fără precedent în istoria țării, va proteja instituțiile statului din Washington D.C., transformând capitala într-o fortăreață. Concomitent, trupe de intervenție vor fi desfășurate încă din weekend în locuri cu un potențial ridicat de izbucnire a violențelor, ținând cont că suporterii lui Trump au convocat în mediul online, începând de duminică, marșuri cu arme în Washington D.C., precum și în 50 de capitale de state americane. Până atunci însă, Serviciul Secret va pune la punct planurile de apărare a unor clădiri expuse, precum și alte măsuri de securitate care constau în blocarea anumitor artere, închiderea unor stații de metrou și dirijarea eventualelor coloane masive de protestatari. 

 

Congresmanii,  amenințați cu moartea

Îngrijorarea fără precedent a structurilor de securitate vine după asaltul susținătorilor lui Trump asupra clădirii Congresului și pe fondul informațiilor alarmante, culese de pe rețelele sociale pe care s-au regrupat extremiștii conservatori. Conform FBI, planurile susținătorilor radicali ai președintelui încă în funcție conțin încercuirea Casei Albe sau a Capitoliului, în timpul ceremoniei de învestire a lui Joe Biden, precum și atacarea altor obiective mai puțin păzite din capitală. Mai mult, câteva grupări de extremiști au promis că vor executa membri democrați ai Congresului. În capitală, anunță NBC News, extremiștii au convocat pentru „runda a doua” a insurgenței pro-Trump „Marșul Miliției” și „Marșul Martirilor”, cu participarea unui milion de oameni, ultimul în onoarea lui Ashli Babbitt, simpatizanta liderului republican, ucisă de poliție în timpul atacului asupra Congresului, în 6 ianuarie. 

 

Fuga pe Telegram. Modelul ISIS

După ce au fost izgoniți de pe alte platforme sociale, extremiștii de dreapta s-au regrupat în ultima săptămână pe Telegram, cu zecile de mii, profitând aici de serviciile unei mesagerii extrem de permisive în privința conținutului transmis, remarcă NBC News. De aici, ei incită la violență și organizează acțiuni armate pentru ziua de 20 ianuarie. Telegram este o platformă cu sediul în Dubai, extrem de utilizată în estul Europei și în Orientul Mijlociu, fiind, de altfel, în ultimii ani, una dintre căile preferate de comunicare pentru membrii rețelei teroriste Stat Islamic (ISIS). După 6 ianuarie, pe lângă îndemnurile la violență și la „asasinarea politicienilor”, grupările radicale pro-Trump au transmis pe Telegram un manual de luptă, precum și instrucțiuni de fabricare și transport a bombelor artizanale, mai precizează sursa citată. 

 

Dacă cineva crede că Biden va intra în Casa Albă și va pune mâna pe Biblie se înșală. Vom înconjura Casa Albă și vom ucide orice democrat care intră!”

Louis Capriotti, susținător pro-Trump, arestat

×