x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Premierul britanic Boris Johnson îşi dezvăluie programul electoral: întâi Brexit, apoi depăşirea austerităţii

Premierul britanic Boris Johnson îşi dezvăluie programul electoral: întâi Brexit, apoi depăşirea austerităţii

24 Noi 2019   •   17:45
Premierul britanic Boris Johnson îşi dezvăluie programul electoral: întâi Brexit, apoi depăşirea austerităţii

Întâi realizarea Brexitului, apoi depăşirea austerităţii: premierul britanic conservator Boris Johnson îşi dezvăluie duminică planurile în cazul în care va câştiga alegerile din 12 decembrie în Regatul Unit, relatează AFP.

Pentru Boris Johnson, aceste alegeri - trei în patru ani - sunt singurul mijloc de a scoate Regatul Unit din impasul asupra Brexit-ului, care divizează ţara după ce 52% dintre britanici au votat în 2016 în favoarea ieşirii din UE.

În încercarea de a-şi convinge alegătorii, Boris Johnson le promite "un cadou de Crăciun anticipat" dacă va fi reales: reintroducerea chiar de luna viitoare în Parlament a proiectului de lege asupra retragerii din UE pe care el l-a negociat cu Bruxellesul, având drept obiectiv un Brexit la sfârşitul lui ianuarie.

"În timp ce familiile se pregătesc să-şi taie curcanii de Crăciun, eu vreau ca ele să profite de perioada sărbătorilor cu spiritul eliberat de drama aparent fără sfârşit a Brexit-ului", a declarat Boris Johnson înainte de prezentarea programului său, duminică după-amiaza, în West Midlands, centrul Angliei. Acest program "va realiza Brexit-ul şi ne va permite să avansăm şi să eliberăm potenţialul întregii ţări", a spus el.

Într-un gest faţă de contribuabili, Boris Johnson s-a angajat să garanteze că taxele şi impozitele nu vor fi majorate în timpul unei guvernări conservatoare.

Parlamentarii britanici urmează să se reunească din nou la 17 decembrie pentru începutul unei noi sesiuni parlamentare, ceea ce lasă puţin timp pentru examinarea proiectului de lege privind retragerea din UE, care nu va putea fi ratificat înainte de Crăciun. Însă prin acest anunţ, Boris Johnson a subliniat hotărârea lui de a scoate Regatul Unit din UE cât mai repede.

Partidul Conservator, care a câştigat în popularitate după ce a venit la putere, se află în prezent în mod clar în fruntea sondajelor, cu circa 40% din intenţiile de vot, cu peste 10% în faţa Partidului Laburist, principalul partid de opoziţie.

Conservatorii ar urma să profite şi de pe urma renunţării eurofobului Nigel Farage de a prezenta candidaţi ai partidului său, Partidul Brexitului, în peste 300 de circumscripţii. Farage este acuzat că riscă să risipească voturile celor pro-Brexit.

Cu toate acestea, rezultatul scrutinului este incert şi comentatorii politici îndeamnă la prudenţă.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Boris Johnson