x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Premierul Ungariei, invitat de Donald Trump la Casa Albă

Premierul Ungariei, invitat de Donald Trump la Casa Albă

02 Mai 2019   •   17:13
Premierul Ungariei, invitat de Donald Trump la Casa Albă
Sursa foto: Kosztics

Premierul ungar Viktor Orban va efectua o vizită oficială în SUA şi va fi primit pe 13 mai de preşedintele american Donald Trump, a confirmat joi pentru Politico.eu ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto.
''Ei (SUA, n.red.) sunt o superputere, noi suntem o ţară central-europeană medie (...), dar avem în continuare abordări foarte asemănătoare în multe domenii importante'', a spus Szijjarto, caracterizând cele două ţări drept ''prietene''.
''De când Trump este preşedinte, încercările de imixtiune deschisă în chestiunile interne ale Ungariei au fost eliminate (...) În timpul lui Obama au existat încercări clare de amestec în chestiuni interne, încercări făcute pe faţă, foarte puternice, spectaculoase şi vizibile'', a adăugat el.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al lui Orban, Zoltan Kovacs, a menţionat pe Twitter că pe agenda vizitei premierului ungar în SUA se vor afla teme ce ţin de cooperarea militară, relaţiile bilaterale, securitatea regională şi securitatea energetică. 
Cu privire la aceasta din urmă, Szijjarto a spus: ''Americanii trebuie să înţeleagă că (...) având în vedere infrastructura (...) noi suntem dependenţi de resursele energetice ruseşti''. ''Le spunem mereu, şi desigur că ei ne încurajează să ne diversificăm (sursele de aprovizionare cu energie, n.red.) de asemenea şi cu ei, ceea ce este în regulă, ne-ar bucura. Dar dacă societatea Exxon Mobil nu exploatează gazele, atunci ce putem face noi?'', a continuat şeful diplomaţiei ungare.
Secretarul american de stat, Mike Pompeo, a vizitat Ungaria în februarie. Înaintea acelei vizite, Szijjarto a afirmat în faţa presei că sub administraţia Trump există ''respect reciproc'' în relaţiile ungaro-americane.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Viktor Orban donald trump