x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Presa daneză: Americanii au spionat-o timp de doi ani pe Angela Merkel

Presa daneză: Americanii au spionat-o timp de doi ani pe Angela Merkel

31 Mai 2021   •   08:40
Presa daneză: Americanii au spionat-o timp de doi ani pe Angela Merkel
Sursa foto: Hepta

Statele Unite au spionat responsabili politici din Europa, printre care cancelarul german Angela Merkel, din 2012 până în 2014. Potrivit presei daneze, citate de AFP, acțiunea a avut loc cu ajutorul serviciilor daneze de informaţii.

Postul danez de televiziune Danmarks Radio (DR) a arătat că Agenţia Naţională de Securitate a SUA (NSA) s-a conectat la cablurile de telecomunicaţii daneze pentru a spiona politicieni din Germania, Suedia, Norvegia şi Franţa.

NSA a beneficiat de colaborarea serviciilor daneze de informaţii militare FE.

Informațiile au fost dezvăluite de postul danez de televiziune Danmarks Radio după o anchetă desfăşurată cu canalul suedez SVT, canalul norvegian NRK, canalele germane NDR, WDR şi cotidianul Suddeutsche Zeitung, precum şi cu jurnalul francez Le Monde.

Chestionat de AFP, ministerul danez al Apărării Trine Bramsen nu a reacţionat, dar a declarat pentru DR că „spionajul sistematic de către aliaţi este inacceptabil”.

Conform DR, informaţiile au fost confirmate de mai multe surse care au avut acces la informaţii clasificate ale FE.

În noiembrie 2020, DR raportase deja că Statele Unite au utilizat cablurile daneze pentru a spiona industria de apărare daneză şi europeană din 2012 până în 2015.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: merkel spionata