x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Președintele Braziliei condamnă China pentru presupusa provocare intenționată a pandemiei

Președintele Braziliei condamnă China pentru presupusa provocare intenționată a pandemiei

06 Mai 2021   •   09:34
Președintele Braziliei condamnă China pentru presupusa provocare intenționată a pandemiei

Preşedintele brazilian, Jair Bolsonaro, a insinuat că virusul COVID-19 a fost creat într-un „laborator” de către China, pentru a duce un „război chimic şi bacteriologic”, scrie AFP.

„Este un virus nou, nimeni nu ştie dacă s-a născut într-un laborator sau dacă s-a născut pentru că un om a ingerat un animal care nu trebuia”, a spus preşedintele de extremă-dreaptă.

„Militarii ştiu ce este un război chimic, bacteriologic. Nu suntem într-un nou război? Şi ce ţară şi-a văzut PIB-ul crescând cel mai mult?”, a continuat el.

Jair Bolsonaro nu a menționat explicit China, dar gigantul asiatic de unde a pornit pandemia este singurul membru al G20 care a cunoscut o creştere în 2020 (+ 2,3%).

Unul dintre fiii săi, deputatul Eduardo Bolsonaro, repetase deja această teză conspiraţionistă: în martie 2020, el a acuzat China că „disimulează” informaţii despre virus.

El a făcut chiar o paralelă cu „dictatura sovietică”, în timpul căreia s-a ascuns iniţial amploarea dezastrului nuclear de la Cernobîl în 1986, atrăgându-şi critici vehemente din partea autorităţilor de la Beijing.

Pentru adversarii preşedintelui brazilian, aceste critici repetate aduse Chinei au deteriorat grav relaţiile diplomatice dintre cele două ţări.

Brazilia ar avea mai multe dificultăţi în a importa din China doze de vaccinuri sau ingredientele active necesare pentru fabricarea lor. Critici respinse de guvernul Bolsonaro, care a invocat "probleme birocratice".

Tensiunile diplomatice şi întârzierea în achiziţionarea vaccinurilor în Brazilia sunt chestiuni investigate în prezent de o comisie de anchetă a Senatului privind gestionarea crizei sanitare, ale cărei concluzii sunt potenţial explozive pentru guvern.

Miercuri, comisia l-a audiat pe fostul ministru al sănătăţii Nelson Teich, în funcţie doar 28 de zile, între aprilie şi mai 2020.

El a confirmat în faţa senatorilor că şi-a dat demisia din lipsa „autonomiei necesare” pentru a pune în aplicare politici „bazate pe ştiinţă”.

Teich s-a referit la presiunile exercitate de Bolsonaro pentru a impune hidroxiclorochina ca tratament împotriva COVID-19, în timp ce mai multe studii ştiinţifice au ajuns la concluzia că este ineficientă.

Teich a fost al doilea dintre cei patru miniştri ai sănătăţii din Brazilia în funcţie în timpul pandemiei care a făcut peste 411.000 de morţi la nivel naţional.

 

×
Subiecte în articol: bolsonaro