x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Președintele Donald Trump se pronunță din nou împotriva imigrației ilegale

Președintele Donald Trump se pronunță din nou împotriva imigrației ilegale

22 Iul 2020   •   12:57
Președintele  Donald Trump se pronunță din nou împotriva imigrației ilegale

Șeful administrației americane Donald Trump a cerut ca, la stabilirea cotei de reprezentare a fiecărui stat în Congresul SUA, să nu fie socotiți și imigranții ilegali de pe teritoriul țării, relatează AFP.

Recensământul populației se face o dată pe deceniu și include toate persoanele care locuiesc pe teritoriul Statelor Unite, inclusiv cele fără adăpost, care trăiesc în rulote, fără adrese stabile, din azilurile de bătrâni și imigranții fără forme legale.

''Aşa cum nu le dăm puteri politice celor aflaţi aici temporar, ar trebui să nu le dăm puteri politice nici celor care nu ar trebui să se afle aici deloc'', a explicat Trump.

SUA are circa 327 de milioane de locuitori, pentru care se acordă subvenții federale în valoare de 675 de miliarde de dolari şi se stabilește numărul de locuri alocate fiecărui stat în Camera Reprezentanţilor din Congresul SUA.

Președintele vrea să combată imigrația ilegală și a acuzat ''stânga radicală'' că încearcă să desfiinţeze ideea de cetăţenie şi să îi ascundă pe străinii care trăiesc ilegal în SUA.

Organizaţia neguvernamentală Uniunea Americană pentru Libertăţile Civile (ACLU) este foarte influentă și a apreciat că decizia acestuia este anticonstituţională, motiv pentru care vrea să se adreseze instanței de judecată. 

Procuroarea generală a statului New York, Letitia James, a anunţat că va face recurs împotriva ordinului prezidenţial.

''Nimeni nu încetează să mai fie o persoană fiindcă nu are acte. Conform legii, orice rezident în SUA în timpul recensământului, indiferent de statut, trebuie luat în calcul'', a susţinut procuroarea generală New-York-ului, Letitia James. Ea critică politica anti-migrație a actualei administrații.

Nancy Pelosi, lidera democraţilor din Congres şi preşedinta Camerei Reprezentanţilor, l-a acuzat pe Trump că vrea 'să inducă din nou teamă şi neîncredere în comunităţile vulnerabile.

Curtea Supremă a SUA a stabilit în 2019 că decizia executivului de a chestiona participanţii la recensământ despre cetăţenie este ilegală. Întrebarea nu se mai afla în chestionare de peste 60 de ani. Reintroducerea ei ar fi putut provoca nesocotirea a circa 6,5 milioane de imigranţi, care ar fi fost nevoiți să nu participe sau să facă declaraţii false, de teamă că vor fi identificaţi.

În Statele Unite locuiau ilegal aproimativ 11 milioane de persoane în 2017, potrivit Centrului de Cercetare Pew.

×