x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Președintele interimar al Boliviei a promulgat legea care prevede organizarea de noi alegeri

Președintele interimar al Boliviei a promulgat legea care prevede organizarea de noi alegeri

24 Noi 2019   •   20:41
Președintele interimar al Boliviei a promulgat legea care prevede organizarea de noi alegeri
Sursa foto: facebook

Preşedintele interimar al Boliviei, Jeanine Ańez, a promulgat legea prin care sunt convocate noi alegeri prezidenţiale şi legislative, fără participarea fostului preşedinte Evo Morales, scrutine care ar trebui să liniştească ţara sud-americană unde violenţele s-au soldat 32 de morţi într-o lună.
"Am primit un mandat de a organiza alegeri proprii, corecte şi transparente. Vă garantăm că vom ajunge acolo", a spus doamna Anez, după ce a semnat documentul la palatul guvernamental din La Paz, în timpul unei ceremonii difuzate la televiziunea boliviană.

Textul, aprobat sâmbătă de senatori şi deputaţi, anulează alegerile prezidenţiale din 20 octombrie pe care Evo Morales a susţinut că le-a câştigat, declanşând furia opoziţiei care a denunţat frauda.
Evo Morales, care a candidat pentru al patrulea mandat, a demisionat şi s-a exilat în Mexic.

Următoarea etapă în calendar este numirea de către Parlament a celor şapte membri ai Tribunalului Electoral Suprem (TSE) care vor stabili data alegerilor.

După controversatul scrutin prezidenţial din 20 octombrie, mai mulţi membri ai TSE au fost arestaţi din cauza neregulilor constatate în timpul votului.

Din exilul său în Mexic, fostul preşedinte, reprezentant emblematic al stângii latino-americane, afirmă că a fost victima unei lovituri de stat şi denunţă dictatura doamnei Anez. De la plecarea sa de la putere la 10 noiembrie, mii de susţinători ai săi au demonstrat în La Paz, capitala administrativă a ţării andine, şi în apropiere de Cochabamba (centru), fieful său.

Cel puţin 32 de persoane au murit în violenţe începând cu 20 octombrie.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: alegeri bolivia