x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Președintele Iranului le-a cerut compatrioților săi să nu-i permită lui Trump să afecteze unitatea naţiunii

Președintele Iranului le-a cerut compatrioților săi să nu-i permită lui Trump să afecteze unitatea naţiunii

27 Ian 2020   •   11:23
Președintele Iranului le-a cerut compatrioților săi să nu-i permită lui Trump să afecteze unitatea naţiunii

Preşedintele iranian Hassan Rouhani le-a cerut compatrioţilor săi să nu permită ca politica omologului său american Donald Trump de 'presiune maximă' asupra Teheranului să afecteze unitatea naţiunii, înaintea alegerilor parlamentare din februarie, transmite luni Reuters.

Conducătorii clericali ai Iranului se confruntă cu dificultăţi în menţinerea economiei pe linia de plutire în contextul sancţiunilor tot mai dure impuse de SUA după retragerea din acordul nuclear încheiat de marile puteri cu Teheranul în 2015. Exporturile vitale de petrol au fost mult reduse în urma sancţiunilor.

'Nu ar trebui să-l lăsăm pe Trump să reuşească să creeze divizări între conducere şi popor (...) Ar trebui să rămânem uniţi (...) Nu întoarceţi spatele alegerilor (de la 21 februarie). Haideţi să avem o participare ridicată', a afirmat Rouhani, într-un discurs transmis în direct pe site-ul său oficial.

'Chem naţiunea noastră să voteze (...) Chiar dacă aveţi critici pe anumite teme şi probleme, vă rog să vă daţi votul', a mai îndemnat preşedintele iranian.

Consiliul Gardienilor, care îi verifică pe toţi candidaţii în alegeri, a respins în jur de 9.000 din cei 14.000 aspiranţi înscrişi. Moderaţii afirmă că în majoritatea oraşelor nu au candidaţi care să intre în competiţie.

Sute de persoane au fost ucise în timpul protestelor antiguvernamentale de anul trecut, iar regimul de la Teheran riscă o criză de legitimitate pe fondul furiei în creştere şi al criticilor internaţionale legate de recunoaşterea târzie a vinovăţiei Gardienilor Revoluţiei, armata sa de elită, în doborârea din greşeală a unui pasager ucrainean de pasageri.

Neîncrederea dintre conducători şi iranienii de rând, combinată cu dificultăţile economice, se anunţă de rău augur pentru votul parlamentar din februarie, la care regimul doreşte o participare ridicată pentru a-şi demonstra legitimitatea, chiar dacă rezultatul nu va schimba nicio politică majoră.

AGERPRES

×