x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Preşedintele Trump cere Beijingului să acţioneze "cu omenie" în Hong Kong

Preşedintele Trump cere Beijingului să acţioneze "cu omenie" în Hong Kong

31 Aug 2019   •   11:00
Preşedintele Trump cere Beijingului să acţioneze "cu omenie" în Hong Kong

Preşedintele american Donald Trump a cerut vineri autorităţilor de la Beijing să acţioneze "cu omenie" după arestarea mai multor figuri importante ale mişcării pentru reforme democratice din Hong Kong şi interzicerea unei manifestaţii de amploare sâmbătă în fosta colonie britanică, transmite AFP.

Totodată, Donald Trump a dat asigurări că disputa comercială angajată cu autorităţile chineze contribuie la atenuarea tensiunilor dintre Beijing şi Hong Kong."Fără negocierile comerciale, Hong Kong s-ar afla într-o dificultate mult mai mare"."Acţiunea mea în plan comercial permite cu adevărat scăderea temperaturii" în Hong Kong, a adăugat liderul de la Casa Albă.

Preşedintele american a mai făcut, la mijlocul lunii august, o legătură între negocierile comerciale cu China şi criza din Hong Kong. De asemenea, nu este prima oară când şeful statului american face apel la tratarea protestatarilor cu omenie, după ce a fost criticat pentru aparenta sa bunăvoinţă faţă de autorităţile comuniste.

Hong Kong traversează în ultimele trei luni cea mai gravă criză după revenirea sa sub autoritatea Chinei, în 1997, fiind organizate manifestaţii şi acţiuni aproape zilnic, care au degenerat deseori în violenţe.

Mai multe figuri ale mişcării pro-democratice din Hong Kong, printre care Joshua Wong şi trei deputaţi, au fost arestate vineri, o acţiune percepută de asociaţii drept o încercare a Chinei de a reduce la tăcere opoziţia după interzicerea unei mari manifestări anunţate pentru sâmbătă.

Un nou protest de amploare era prevăzut sâmbătă pentru a marca cinci ani de la refuzul Beijingului de a organiza alegeri bazate pe votul universal în această regiune semi-autonomă, decizie care a declanşat în 2014 "Mişcarea umbrelelor", care a însemnat 79 de zile de ocupare a centrului financiar şi politic din Hong Kong.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: donald trump hong kong beijing