x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Președintele Ucrainei avertizează împotriva ridicării sancţiunilor impuse Moscovei

Președintele Ucrainei avertizează împotriva ridicării sancţiunilor impuse Moscovei

13 Sep 2019   •   12:43
Președintele Ucrainei avertizează împotriva ridicării sancţiunilor impuse Moscovei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat vineri Occidentul împotriva ridicării sancţiunilor impuse Moscovei pentru anexarea Crimeii şi sprijinul acordat separatiştilor proruşi în estul Ucrainei, într-un moment în care Parisul încearcă o apropiere cu Rusia, informează AFP.

'Sancţiunile sunt o armă diplomatică puternică şi eficientă. Nu voi înceta să repet partenerilor occidentali care ne ajută, dar care se gândesc uneori la ridicarea sancţiunilor: pierdeţi bani, într-adevăr? Dar noi pierdem oameni!', a declarat Zelenski, referindu-se la miile de victime ale conflictului din estul Ucrainei, declanşat în 2014.

El a apreciat că sancţiunile 'reprezintă un impozit pentru menţinerea păcii'. 'Atât timp cât aceasta nu a fost reinstaurată, sancţiunile trebuie păstrate', a afirmat Zelenski într-un discurs susţinut în cadrul Forumului Strategia europeană de la Ialta (YES), organizat de fundaţia oligarhului Viktor Pinciuk.

Relaţiile între Kiev şi Moscova traversează o criză fără precedent de la anexarea în 2014 de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea, urmată de declanşarea unui război cu separatiştii proruşi în estul Ucrainei, soldat până în prezent cu aproape 13.000 de morţi.

Kievul şi Occidentul acuză Moscova de susţinerea multilaterală a separatiştilor prin furnizarea de combatanţi şi arme, ceea ce Rusia dezminte în pofida evidenţelor.

Uniunea Europeană a prelungit joi pentru şase luni sancţiunile împotriva unor responsabili ruşi şi ucraineni pentru implicarea lor în conflictul din Ucraina.

Aceste sancţiuni, reînnoite de cinci ani, sunt însoţite de restricţii economice în sectoarele petrolier, al apărării şi bancar ruseşti. Moscova a adoptat, ca represalii, un embargo la majoritatea produselor alimentare europene, afectând sectorul agroalimentar din mai multe ţări UE, între care şi Franţa.

AGERPRES

×