x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Președintele Ungariei solicită Ucrainei și României să oprească poluarea râurilor Tisa și Someș

Președintele Ungariei solicită Ucrainei și României să oprească poluarea râurilor Tisa și Someș

07 Iul 2020   •   15:59
Președintele Ungariei solicită Ucrainei și României să oprească poluarea râurilor Tisa și Someș

Președintele Ungariei a cerut marți Ucrainei și României să oprească poluarea râurilor Tisa și Someș, care curg și în Ungaria și care, după inundațiile din ultimele săptămâni, aduc recipiente de plastic și alte deșeuri, relatează Reuters.

 

În scrisorile către președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy și președintele României Klaus Iohannis, publicate pe site-ul oficial al președintelui Janos Ader, acesta a declarat că autoritățile maghiare nu pot curăța toate deșeurile.

"Este dezamăgitor faptul că poluarea râului Tisa cu deșeuri nu a fost redusă ... și reprezintă o amenințare de durată pentru ecosistemul fragil al râului", a spus Ader în scrisoarea către Zelenskiy. El a cerut președintelui ucrainean să ajute la rezolvarea urgentă a problemei.

"Mașinile noastre nu mai sunt capabile să gestioneze grămada de gunoaie, care vin în cantități de neoprit", a spus Ader.

Ader a spus în scrisori că, de la mijlocul lunii iunie, autoritățile maghiare au eliminat 938 de metri cubi de deșeuri din râul Tisa și 846 de metri cubi de deșeuri din râul Someș.

Tisa, unul dintre principalele râuri din estul Europei, izvorăște în Ucraina și curge prin Ungaria pentru a se vărsa în Dunăre în Serbia. Someșul curge din România în Ungaria și se varsă acolo în Tisa. Poluarea masivă pe cele două râuri este o problemă de ani de zile.

Birourile președinților ucraineni și români nu au fost disponibile imediat pentru comentarii, mai notează Reuters.

 Mediafax

×
Subiecte în articol: somes tisa poluare