x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Prețul argintului a crescut cu peste 70% în ultimul an

Prețul argintului a crescut cu peste 70% în ultimul an

13 Mai 2021   •   14:48
Prețul argintului a crescut cu peste 70% în ultimul an
Sursa foto: marcociannarel/Getty Images/iStockphoto

Prețul argintului a crescut cu peste 70% în ultimul an, strategii mărfurilor spunând că evoluția va continua, odată cu redeschiderea economiei globale, transmite CNBC.

Cererea pentru metalul prețios a crescut în ultimele 12 luni. Argintul se tranzacționa, miercuri, cu 27 dolari pe uncie, o creștere de 74% față de acum un an, când prețul spot era de aproximativ 15,5 dolari pe uncie. Pentru comparație, prețul aurului u crescut cu 6,4% într-un an.

De la electronică la fotografie, bijuterii și monede, argintul face parte din numeroasele produse de zi cu zi.

Dar Ole Hanson, șeful Strategiei mărfurilor de la Saxo Bank, a declarat că, deși 50% din cererea de argint vine din zona industrială, restul este de la investitori. Totuși, utilizările sale în industrie au fost unul dintre principalele motive care au determinat creșterea recentă a valorii.

„Cererea industrială este probabil principalul motiv pentru care am văzut că argintul depășește aurul, așa cum a făcut-o în ultimul an ... o parte din aceasta (creștere) provine cu siguranță din metalele industriale. Dacă te uiți la prețurile cuprului, acestea s-au dublat de când au atins un punct scăzut anul trecut”, a adăugat el.

Factori suplimentari au jucat un rol în creșterea prețului argintului, cum ar fi trecerea către tehnologii ecologice care au stimulat o creștere a cererii de metale industriale.

Cantitatea masivă de stimulente ale băncii centrale și guvernamentale din ultimul an a alimentat îngrijorările legate de inflație, metalele prețioase fiind considerate un refugiu împotriva creșterii prețurilor și o cădere a valorii dolarului. Datele oficiale din SUA au surprins piețele cu o creștere mai mare decât era de așteptat a prețurilor de consum în aprilie, comparativ cu un an în urmă.

Prețul argintului rămâne mult sub nivelul record din 2011, când metalul aproape a atins valoarea de 50 de dolari pe uncie. Cu toate acestea, Hanson a spus că, pe termen lung, cererea de argint nu prezintă semne de scădere.

Argintul are de câștigat din redeschiderea economiei globale în urma pandemiei de coronavirus, având în vedere creșterea producției industriale, precum și cea de investiții, potrivit Max Layton, director general de cercetare a mărfurilor la Citi Global Markets.

El a declarat că argintul a beneficiat de cererea de investiții în timpul pandemiei și că va continua să facă acest lucru. „Creșterea poate dura atâta timp cât lumea rămâne preocupată de impactul mutației Covid-19 și îngrijorată de impactul Covid asupra industriei serviciilor. Ambele preocupări pot determina factorii de decizie să mențină ratele reale la niveluri scăzute și pot susține cererea de investiții la niveluri ridicate.

Mediafax

×
Subiecte în articol: argint