x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Prețul aurului explodează din cauza crizei economice provocate de pandemie

Prețul aurului explodează din cauza crizei economice provocate de pandemie

22 Iun 2020   •   12:19
Prețul aurului explodează din cauza crizei economice provocate de pandemie

Preţul aurului este în creștere accentuată din cauza temerilor că extinderea pandemiei de coronavirus va accentua criza economică, transmite Reuters.

Costul metalului galben a crescut deja cu 15% de la începutul anului. Pe piaţa spot, uncia de aur a urcat, luni dimineaţă, cu 0,7%, la 1.754,74 dolari, după ce atinsese, anterior, cel mai ridicat nivel din 18 mai.

"Aversiunea generală faţă de risc ajută piaţa. Vedem presiuni în creştere pe valutele expuse şi pe burse. Per ansamblu, aceste presiuni vin pe fondul temerilor privind extinderea pandemiei. Pieţele sunt îngrijorate de perspectivele economice, ceea ce sprijină preţul aurului", spune Michael McCarthy, analist șef la CMC Markets.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a raportat, duminică, 183.020 de noi cazuri de COVID-19, în ultimele 24 de ore, record zilnic la nivel global.

Bilanţul infectărilor a ajuns la peste 8,7 milioane, iar cel al deceselor provocate de SARS-CoV-2, la 461.000 de persoane.

Creşterea infecţiilor în SUA şi în alte regiuni provoacă încrijorări despre o redresare economică rapidă şi reduce apetitul investitorilor pentru activele riscante.

Tensiunile geopolitice sprijină creşterea preţului aurului, perceput ca o investiţie sigură.

Uncia de argint a urcat, luni dimineaţă, cu 1,7%, ajungând la 17,91 de dolari, cel mai ridicat nivel din ultima săptămână, în timp ce platina a crescut cu 1.6%, la 818,18 dolari.

Înainte de pandemie, majoritatea băncilor private recomandau clienţilor lor să păstreze doar o mică parte din economii sub formă de aur. În prezent, unii dintre consilieri direcţionează până la 10% din portofoliile clienţilor lor spre metalul galben, pe măsură ce stimulente introduse de băncile centrale au redus drastic randamentele la obligaţiunile guvernamentale. 

Datele Administraţiei vamală din Elveţia arată că, în luna mai, a exportat 126,6 tone de aur, în valoare de circa şapte miliarde de dolari, către SUA, de 15 ori mai mult decât a livrat pe întreg parcursul anului 2019.

×
Subiecte în articol: pret aur criza economica pandemie