x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Prețurile gazelor explodează în toată lumea

Prețurile gazelor explodează în toată lumea

10 Sep 2021   •   20:05
Prețurile gazelor explodează în toată lumea

Prețurile spot din Asia pentru gazul natural lichefiat (LNG) au crescut în această săptămână la cel mai înalt nivel înregistrat vreodată, în condițiile în care cumpărătorii europeni concurează cu cei asiatici, scrie Reuters. În SUA prețurile gazelor ar putea urca în iarnă la maximul din ultimii 13 ani.

Prețul mediu al LNG cu livrare în octombrie în Asia de Nord-Est a ajuns la aproximativ 20,10 dolari pe milion de unități termice britanice (mmBtu), în creștere cu 0,20 dolari față de săptămâna precedentă. Prețurile pentru livrarea în noiembrie cresc spre 21 dolari / mmBtu, au spus comercianții.

Costul LNG, utilizate pentru generarea de energie electrică, a crescut de zece ori, de la 2 dolari / mmBtu anul trecut, când pandemia COVID-19 a redus cererea.

Comercianții din Europa încearcă să refacă stocurile înainte de iarnă, când crește consumul. Inventarele europene sunt în prezent sub 70%, sub media de 85% pe 5 ani, continentul suferind din cauza importurilor mai mici din Rusia.

"Suntem presați de timp să completăm stocurile înainte să se răcească", spune un trader din Londra. „Și nu există suficientă marfă pentru a satisface cererea din Asia și Europa”.

În SUA prețurile futures ale gazelor naturale au urcat la maximul a șapte ani la începutul acestei săptămâni, în timp ce prețurile futures din Europa au atins maaximul tuturor timpurilor.

Traderii din întreaga lume cumpără tot gazul lichefiat pe care îl pot produce Statele Unite.

În SUA, prețurile gazelor naturale s-au dublat în acest an și vor crește în continuare.

Gazul natural este abundent în Statele Unite și este ieftin de ani de zile, așa că majorarea prețurilor din acest an este un fapt remarcabil, care a majorat prețurile acțiunilor companiilor specializate în producția de gaze naturale, cum ar fi EQT, Range Resources, Cabot Oil and Gas și Antero Resources.

Pe piața futures, contractul de gaze naturale pentru luna octombrie a crescut peste 5 dolari pe milion de unități termice britanice, sau mmBtu, pentru prima dată din februarie 2014.

Presiunea ascendentă asupra prețurilor gazelor este globală și din SUA este exportator, prețurile din America de Nord sunt acum mai influențate de prețurile de pe alte piețe.

Jack Fusco, CEO al Cheniere Energy a declarat la CNBC că, „pe măsură ce economiile au început să își revină, iar țările și companiile din întreaga lume au decis că gazul natural este combustibilul preferat pentru transportul de energie curată, cererea tocmai a crescut.”

Fusco a spus că prețurile pentru gazul care este 5b dolari în SUA sunt acum 20 de dolari sau mai mult în Europa și Asia. El a mai spus că firma sa, care exportă gaze naturale lichefiate, a vândut 90% din producția sa din următorii 20 de ani.

De asemenea, producția este mai scăzută din cauza uraganului Ida, în condițiile în care 77,3% din livrările din Golful Mexic fiind încă oprite. Potrivit Energy Information Administration, nivelul stocurilor din SUA este cu 7,4% sub media pe cinci ani și cu 16,8% sub nivelul de anul trecut.

Mediafax

×
Subiecte în articol: gaze