x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Previziuni sumbre pentru economia Poloniei

Previziuni sumbre pentru economia Poloniei

20 Oct 2020   •   12:13
Previziuni sumbre pentru economia Poloniei
Sursa foto: Pixabay.com

Polonia s-ar putea confrunta cu o criză economică majoră, care se va extinde și anul viitor, în situația în care pandemia de coronavirus se extinde, avertizează Banca Națională a Poloniei. PIB-ul ar putea scădea cu 10% în 2020, transmite Reuters. 

Sistemul medical suprasolicitat de îmbolnăvirile cu virusul SARS-CoV-2 și creșterea deceselor sunt motivele pentru care economia va avea de suferit. 

"Dacă pandemia va continua să se răspândească în săptămânile următoare, şi cu siguranţă aşa se va întâmpla, prognoza mea pentru cel mai pesimist scenariu va fi o contracţie între 8% şi 10% în acest an. Anul viitor s-ar putea înregistra o contracţie  între 2% şi 3%. Doar în 2022 ar putea fi o uşoară relansare", a spus Grazyna Ancyparowicz, membră a Comitetului de politică monetară din BNP. 

Proiectul de buget a fost alcătuit pe o contracție de 4,6% și pe un avans de 4% în 2021.

Autoritățile de la Varșovia a îndemnat populația să stea în case, a închis sălile de sport și piscinele. Programul restaurantelor a fost redus. Liceele și universitățile au trecut la cursuri online.

"Este posibil ca în lunile următoare să vedem cum oamenii sunt speriaţi să iasă din casă, să meragă la muncă şi, cel mai important, se vor abţine să consume. Pentru că aici este vorba de factori psihologici", a spus oficialul.

Ea crede că inflația ca urca la 3,5%, peste cei 2,5% estimați de instituția centrală, din cauza creșterii prețurilor la servicii. Dobânzile  nu vor cerește până în 2022. Aceste sunt de minim 0,1%.



"După părerea mea, dobânda de bază va rămâne la nivelul actual...pentru că am atins ceea ce trebuia să atingem", a spus Ancyparowicz, referindu-se la stimularea activităţii economice prin intermediul reducerilor de dobândă.

×
Subiecte în articol: criza Polonia