x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Prima femeie în fruntea serviciilor americane de informații

Prima femeie în fruntea serviciilor americane de informații

21 Ian 2021   •   10:35
Prima femeie în fruntea serviciilor americane de informații

Prima femeie din fruntea serviciilor americane de informații este Avril Haines. Ea a fost numită director de către noul președinte democrat, Joe Biden. Funcția a fost creată după atacurile asupra turnurilor gemene din New York, la 11 septembrie 2001, transmite AFP.

Aceasta a obținut confirmarea din partea Congresului SUA, cu 84 de voturi pentru și 10 împotrivă. În timpul audierii în comisia din Senat, Avril Haines a promis că va rămâne apolitică și va restabili încrederea în serviciile de informații externe. Totodată, ea vrea să coopereze cu organele abilitate pentru anchetarea evenimentelor din 6 ianuarie 2021, când mai mulți manifestați au intrat în clădirea Capitoliului, pentru a afla dacă au fost implicate forțe externe. Totodată, a declarat că va cerceta implicarea Rusiei în manifestările extremiste din SUA, iar anterior promisese că va avea o abordare agresivă față de China și că va da publicității raportul asupra asasinării la Istanbul a jurnalistului Jamal Khashoggi din 2018, de către agenți saudiți.

Avril Haines are 51 de ani și va coordona activitățile a peste 15 agenții de informații, printre care CIA și NSA. A fost consilier adjunct al președintelui pentru securitate națională în 2010, iar apoi, în perioada 2013-2015, a fost director adjunct CIA, în perioada mandatului fostului președinte Barak Obama.  

Mama sa a fost o pictoriță de origine evreiască, care a murit când Avril Haines avea 15 ani. Tatăl a fost biochimist și profesor emerit. Ea a urmat cursuri de judo la un institut de elită din Tokyo. A studiat fizica la Universitatea din Chicago și a lucrat într-un atelier de reparații auto pe perioada cursurilor. A luat lecții de zbor în New Jersey, iar apoi a deschis o librărie în Baltimore.

În anul 2002 a devenit funcționar la Curtea de Apel a SUA, În intervalul 2003-2006 a lucrat în Biroul consilierului juridic al Departamentului de Stat.  Între 2007-2008, Haines a fost consilier șef adjunct în Comitetul pentru reelații externe al Senatului SUA, pentru Partidul Democrat. 

 


 
×
Subiecte în articol: Joe Biden avril haines