x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Primarul Londrei donează 300.000 de lire sterline pentru Fundaţia Auschwitz-Birkenau

Primarul Londrei donează 300.000 de lire sterline pentru Fundaţia Auschwitz-Birkenau

15 Ian 2020   •   21:30
Primarul Londrei donează 300.000 de lire sterline pentru Fundaţia Auschwitz-Birkenau

Primarul Londrei Sadiq Khan a promis, miercuri, că va dona 300.000 de lire sterline (390.000 de dolari) pentru Fundaţia Auschwitz-Birkenau, înaintea marcării, în ianuarie anul acesta, a 75 de ani de la eliberarea fostului lagăr de exterminare nazist de la Auschwitz, relatează dpa.

Khan, care urmează să participe la un eveniment de comemorare a Holocaustului pe 27 ianuarie în Polonia, speră că donaţia din partea primăriei Londrei va contribui la „asigurarea faptului că ororile Holocaustului nu vor fi niciodată uitate”, a anunţat biroul său.

„Holocaustul a fost una dintre cele mai întunecate perioade din istoria omenirii şi nu trebuie să uităm niciodată atrocităţile comise”, a declarat primarul Londrei într-un comunicat.

„Aceste lecţii (de istorie) sunt cu atât mai semnificative cu cât vedem că antisemitismul şi infracţiunile motivate de ură sunt în creştere”, a mai spus el.

Piotr Cywinski, preşedintele Fundaţiei Auschwitz-Birkenau, a declarat că donaţia din partea primăriei Londrei, care se alătură celor din partea Germaniei, Statelor Unite şi Franţei, „vine într-un moment crucial”.

„Cu un număr tot mai mare de vizitatori ai Muzeului Auschwitz-Birkenau în fiecare an, responsabilitatea noastră de a-i salva autenticitatea este o necesitate în creştere”, a mai spus Cywinski.

Camilla, ducesă de Cornwall şi soţia prinţului Charles, urmează să participe, alături de preşedinţii Israelului, Germaniei şi Poloniei şi de alţi şefi de stat, pe 27 ianuarie la ceremonia care marchează eliberarea lagărului nazist de la Auschwitz de către Armata Roşie Sovietică. La rândul său, prinţul Charles se va alătura altor lideri şi va susţine un discurs la Forumul Mondial al Holocaustului ce va avea loc pe 23 ianuarie la Yad Vashem, în Israel.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, circa 1,1 milioane de persoane, dintre care aproape un milion de evrei, au fost ucise de nazişti în lagărul de la Auschwitz-Birkenau, în sudul Poloniei ocupate, între 1940 şi 1945. Celelalte victime au fost în principal polonezi non-evrei, ţigani şi prizonieri sovietici.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: primarul londrei